Onderzoek verrijkt details hardlopen. Ook bij jou!

Foto: Wikimedia Commons, Erik van Leeuwen. Dafne Schippers in Bejing in 2015.

Door onderzoek weten we dat Dafne Schippers, onze trots op de sprint, bij 60 meter indoor ruim boven de snelheid van 38 kilometer per uur komt. Wauw, dat is nog eens een versnelling vanuit de startblokken. Dit onderzoek brengt iets aan het licht waar bijna alle hardlopers mee kampen. Ook jij.

Verschil in kracht
Voor de volledigheid, die 38 kilometer per uur is de pieksnelheid. Deze ligt op de 60 meter indoorbaan waarschijnlijk op het einde. 60 meter is kort voor deze sprintster die 100 en 200 meter is gewend. Het voor Dafne gebruikte data systeem leverde iets op dat je wel kunt aanvoelen. Iedere gewone hardloper kan het merken. Haar rechterbeen is sterker dan haar linker. Het werd duidelijk uit de data over contacttijden en zweeffase. Oftwel wanneer je met je voet de grond raakt en hoe lang je in de lucht bent.

Bij de meeste hardlopers is het rechterbeen sterker dan het linker. Je gebruikt het eerder als je opstaat, bij het trappen op de fiets. In veel situaties gaat het rechterbeen eerst in actie en dat maakt het been sterker.

Tip: Onbalans verkleinen
Bij hardlopen is het even oppassen. Veel onbalans in krachtverdeling kan tot irritaties oplopen. Je gaat het verschil in kracht weer compenseren in je rompspieren. Zeker voor de duurlopers is een mooie verdeling over de twee benen veel beter .

Let er eens op als je zelf afzet. Hoe zijn je passen tijdens het hardlopen? Probeer die linkerkant niet te vermijden maar net iets meer te trainen. Dat kan door bij allerlei kleine handelingen het linkerbeen iets meer te belasten. Bijvoorbeeld bij een tussensprintje van 100 meter let je er op dat je met je linkerbeen een klein beetje meer afzet.

Data voor detail in de pas
Dafne Schippers heeft door de verzameling van data veel meer aandacht voor haar techniek. Dat gaat om details met die betalen zich uit op de sprint. Ze heeft de plaatsing van haar voet veranderd. Nog meer details zijn aangepast waardoor ze tot de aller snelste dames van de wereld op de sprint behoord. Het laat zien dat details er toe doen. Zeker ook bij ons duurlopers. Je maakt zo ongelooflijk veel stappen in een trainingsronde van 5 of 10 kilometer, dan ga je het verschil zeker merken.

Train lekker verder en kijk nog eens goed naar je hardlooppassen.

Naar: We Are Runners de trainingen Kom hardlopen!
Naar: Over We Are Runners
Naar: Hardlopen & Management workshops

Populaire posts