Hoe staat jouw Verbetermeter?



Is de tijd op je pols, of smartphone, je grote vriend of tegenstander? Voor veel hardlopers en veel andere sporters geldt dat het hen gaat om de tijd. Hoe sneller hoe beter. Daar vergis je je in. Die tijd op de klok is slechts de optelsom van wat je er in stopt. Het geeft maar gedeeltelijk je verbetering weer. Wat is dan jouw Verbetermeter?

Bijna alle hardlopers vinden het leuk om een persoonlijk record te lopen. Daarom lijkt tijd de belangrijkste factor. Hardlopen draait om zoveel meer en dat maakt een persoonlijke Verbetermeter ook complex. Verbeteringen aan de basis kun je op veel manieren maken. Een paar op een rij.

Voeding voor je Verbetermeter

1) - Hoe makkelijk ben je weer fit?
Dit is toch wel een van de belangrijkste onderdelen in je verbetermeter. Ben je heel jong dan kun je dag in dag uit trainen zonder dat je ook maar iets vermoeiend vindt. Hoe ouder, hoe meer je gaat letten op herstel na je training. Als je kunt verbeteren in het herstel ná je training, dan zal het hardlopen over een lange periode je veel beter afgaan.

2) - Kun je makkelijk van tempo wisselen?
Kun je tijdens je trainingen makkelijk van tempo wisselen? Kost het je geen moeite om van hard naar zacht te schakelen. Of alle kleinere stappen daar tussenin? Dan is dat een teken dat je goed in je vel zit. Even een heuveltje meepakken en het doet je helemaal niets? Dan gaat het lekker. Dan zit je lekker in een flow waarin alles mogelijk lijkt. Als je dat in een lange trainingsperiode hebt zal je zien dat ook de resultaten naar een hoger niveau gaan.

3) – Voeding voor vitaliteit
Ook voeding past in je Verbetermeter. Kun je de overstap maken naar voeding waarop je beter kunt hardlopen? Dan gaat het trainen je ook makkelijker af. Let bijvoorbeeld op de mix van koolhydraten en eiwit. Dat is al een heel mooi begin. Verder heb je natuurlijk heel veel verschil in kwaliteit van voeding. Zeg maar de koekjes versus de banaan, om het simpel te houden. Hoe beter je brandstof en hoe makkelijker je lichaam dat kan omzetten hoe gezonder en vitaler je je voelt.

4) - Lekker slapen
Lekker slapen. Voel je je helemaal fris in de ochtend. Lekker uitrekken en je hebt zin in de nieuwe dag? Dan gaat het goed met je. Ben je nog moe, hangerig en je stopt het liefst je hoofd onder het kussen, dan gaan de trainingen waarschijnlijk niet optimaal. Een beetje slaapgebrek kun je een enkele keer nog wel aan. Structureel slaapgebrek en je gaat het echt merken in je trainingsopbouw. Daardoor kan een activity tracker nog wel eens interessant zijn voor sommige hardlopers. Die houden ook je uren slaap bij.

Heel persoonlijk
Dit zijn 4 grote onderdelen in die enorme complexe Verbetermeter. Voor ieder individu gelden andere onderdelen die de Verbetermeter enorm beïnvloeden. De eerste stap is dat je realiseert wat sterk speelt bij jouw Verbetermeter. Dat maakt de stap om er mee aan de slag te gaan makkelijker.


Twitter
Facebook

Populaire posts