De versterkende salade met vitamine C en eiwitten

Foto: Klassieke Griekse salade. Wikimedia Commons, fotograaf Waldviertler

De salade is voor een hardloper een heerlijke maaltijd. De basis is al gezond en met de juiste touch kun je deze nog rijker maken. Ruil een paar goedkope delen in voor de betere versies en je salades komen op absoluut smikkel niveau. En supergoed voor je lijf na een training.

Hoe komt dit onderwerp bij We Are Runners? De discussie ging gister over de kwaliteit van salades. Je hebt al veel kant en klare selecties van groene salades in de supermarkt. Daarmee ben je er nog niet. Je hebt geen zin om alleen maar groenvoer te kauwen. Voor de overbekende Griekse salade kun je als hardloper een paar kleine aanpassingen maken waardoor het je sterker en gezonder maakt.

Even in Griekse sferen
Na een training is het lekker als er wat te eten en te drinken klaar staat. Dan kan goed met een lichte salade, mits je maar de juiste bronnen van voeding toevoegt. Bij een Griekse salade is de feta een grote smaakmaker. Ik geef het toe, normaliter let ik op de kleintjes en valt de keuze op goedkopere producten. Doe dat niet bij deze salade. Als de feta goed tot uitstekend is, blijf je eten van deze snack. Laat de goedkope feta liggen – deze heeft een scherpere, wat bijterige smaak – en ga voor het vak met de duurdere en meestal ook betere varianten.

De onverwachte sterke C leverancier
Let ook op het vitamine C gehalte. Vitamine C kan helpen bij het herstel en geeft je weerstand ook een boost. Vergeet dan zeker niet de rode ui. Het eten van uien gaat in lichte mate ontstekingen tegen. Dat is net iets dat op kleine schaal na een hardlooptraining kan optreden. Rode ui bevat 36 milligram vitamine C per 100 gram. Wil je nog meer vitamine C, voeg dan ook fijne snippers paprika toe. Paprika bevat ongeveer 4x zoveel vitamine C als een sinaasappel. Het is voor veel mensen de onverwachte sterke vitamine C leverancier. Paprika bevat ongeveer 150 milligram vitamine C per 100 gram. Deze groente overklast de rode ui met gemak.

Walnoten voor een heerlijke combinatie
Wil je ook wat eiwitten in je salade? Wel zo verstandig omdat met behulp van eiwitten spierschade uit spierpijn hersteld kan worden. Stop er ruim walnoten in. De combinatie feta en walnoten is erg mooi. Ruim 14 gram aan eiwit per 100 gram bevat de walnoten. Uiteraard zit ook in de feta eiwitten, waardoor je op een goed niveau komt.

Smikkel ze!

Naar: We Are Runners de trainingen Kom hardlopen in Voorschoten!
Naar: Over We Are Runners
Naar: Hardlopen & Management workshops

Populaire posts