Kort en scherp

Foto: Erik van Leeuwen, Wikipedia Commons. Martina in Zürich in 2014.

Churandy Martina loopt weer indoor races en dat inspireert. Martina is een rassprinter, niet geheel het soort waartoe ik op dit moment behoor. Liever een 10 kilometer of 10 mijl. Deze sprinter die al jaren in de top meedraait doet iets moois. Indoor betekent voor hem dat de afstand korter is. Dat zouden meer hardlopers moeten doen.

Details tellen letterlijk
Je kent genoeg beelden van sprintwedstrijden waar in het tweede deel de sterke loper kan doorzetten. Na soms een lastige start weet diegene de winst te pakken. Kijk naar onze Dafne. De beste sprintster van de wereld maar wat heeft ze geworsteld met haar start. Dat geldt ook voor Martina. Hij heeft niet de beste raket power als hij uit de blokken komt. Als je dan indoor gaat lopen en terug moet van 200 naar 60 meter moeten alle details kloppen. Een slimme zet van zijn coach Rana Reider. Klopt het niet dan word je met minimaal verschil verslagen door de concurrent.

Meer en meer kilometers
Hardlopers die kiezen voor duursport verleggen in de loop van de jaren hun grenzen. De eerste wedstrijd is vaak een 5 kilometer. Dan gaat het door naar de 10, 16, 21 en sommigen gaan door naar de marathon. Je ziet vaak halve en hele marathonlopers doorschakelen naar de nog langere trails. Ga ook weer eens terug naar de basis.

5 = 60
Ga voor je eigen plezier ook weer eens stevig hard in een 5 kilometer training. Bouw het goed op. Je weet dat op de 5 hardlopers van start tot finish er vol tegenaan gaan. Kort en scherp. Het is eigenlijk, voor de karakters in de duursport, hun 60 meter indoor race. Het mooie is dat alles dan weer moet kloppen. Start, techniek, tempo over de tweede helft, voeding vooraf, bochtenwerk; de lijst is eindeloos waar je rekening mee kunt houden of op kunt trainen.

Wie weer eens – kort of langer – terugkeert naar zijn basis zal die ervaringen ook in de langere afstanden kunnen gebruiken. Je levert niks in, je wordt een completere hardloper.

Naar: We Are Runners de trainingen
Naar: Over We Are Runners

Naar: Hardlopen & Management workshops

Populaire posts