Ontspanning versus op je tanden bijten

Foto: Wikimdia Commons, Peter van der Sluijs. Park in Spijkenisse.

Eerst wat We Are Runners wijsheid: wat in je gedachten zit komt in je lijf. Ontspanning heb je hard nodig om goed te blijven lopen. Zo ver als je wilt. Hoe langer de afstand hoe meer je de ontspanning moet vast houden. Is dan op je tanden bijten en doorzetten niet nodig?

Dat is raar, veel mensen hebben het idee dat duursporten alleen maar samen gaan met afzien. Pijn lijden. Met het snot op den bek aan de finishlijn komen. Nou, als je iedere training pijn leidt, is de hardloopcarrière een kort leven gedoemd. Dat hoeft ook niet. Hardlopen is fun. Hoe kun je dat toepassen?

Emotie wordt zichtbaar
Als de ontspanning in je gedachten zit, geeft dat een signaal af naar je lichaam. Het is niet zomaar een setje benen onderaan dat doet wat er gezegd wordt. De stemming, de emotie is te zien. Afzien kun je zien aan iemands stijl van hardlopen. Hoe beter je iemand kent, hoe duidelijker je ziet wat er aan de hand is.

Signaal naar je ritme
Als ontspanning blijft, geeft dat ook het signaal naar de benen en al die andere spieren die betrokken zijn bij hardlopen. Natuurlijk ben je bezig met een veel hogere intensiteit dan het gewone dagelijkse leven. Dat is niet erg, daar ben je voor gemaakt. Zoek de ontspanning tijdens de inspanning. Als je dan kilometer na kilometer lekker blijft lopen, ook al moet je daarvoor iets langzamer, loop je uitstekend. Je houdt er een goed gevoel aan over. Mocht je de tijd aan de finish belangrijk vinden, je zal toch nog opmerkelijk goed presteren. Door ontspanning gaan al die hardlooppassen makkelijker en dat is rendement aan de finish.

Toch op je tanden bijten is goed
Toch moet je af en toe op je tanden bijten. Bijvoorbeeld tegen die brug op. Of je wilt die loper voor je inhalen maar je zit al bijna tegen je max aan. Dan gaat het om doorzetten. Niet fijn maar wel een leuke uitdaging. Even een tijdje op je tanden bijten en boos worden is niet erg. Wie dat te lang doet zal te krampachtig gaan lopen en dat gaat ten koste van je souplesse.

Doorschakelen
Op je tanden bijten is goed, het laat zien dat je je doel wilt bereiken. Laat het op tijd los en schakel door naar ontspanning tijdens inspanning. Dan kom je goed die training of wedstrijd door. Dat schakelen is soms lastig. Hoe vaker je hiermee speelt hoe alerter je wordt op de gedachten over ontspanning en souplesse. Pak dat signaal op en handel ernaar.

Naar: We Are Runners de trainingen Kom hardlopen!
Naar: Over We Are Runners
Naar: Hardlopen & Management workshops

Populaire posts