Schijf van Vijf kijkt anders naar eiwitten

Illustratie: Voedingscentrum

Eiwitten, ook wel proteïnen, zijn belangrijk voor hardlopers. Het is uit dat deel van je voeding waardoor spieren, pezen en weefsel zich kan herstellen. De eiwitten zijn niet de makers maar wel de brandstof waar bijvoorbeeld spierpijn door wordt gerepareerd. Of waardoor spieren sterker en elastischer worden. Dat is interessant voor hardlopers. De beroemde Schijf van Vijf is nu officieel aangepast en die kijkt anders naar de eiwitten.

Van vlees naar andere eiwitten
Onbewerkte producten voeren de boventoon in de Schijf van Vijf. Veel fruit, groente en volkorenproducten. Vlees, van oudsher de geadviseerde bron van eiwitten, mag wat minder en kan vervangen worden door peulvruchten, noten, ei of tofu. Ook staat er vis en zuivel in, zachte en vloeibare smeer- en bereidingsvetten voor de onverzadigde vetten.
Om als hardloper je dorst mee te lessen: kraanwater, thee en koffie als de beste vochtleveranciers. We Are Runners tip: kijk uit met een teveel aan cafeïne. Beter om niet met een op hol geslagen hart te trainen.

Variatie en tegen bewerkte producten
Gezond eten volgens de Schijf van Vijf betekent: vooral uit de Schijf van Vijf eten; elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden en volop variëren. Bewerkte producten bevatten over het algemeen veel suiker, zout of verzadigd vet en staan niet in de Schijf van Vijf. Snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg kunnen er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak.

Om de niet-kant van eten aan te geven:
» Niet teveel zout
» Niet teveel zoet
» Weinig verzadigd vet
Er zijn goede en slechte vetten. Wellicht dat We Are Runners daar in de toekomst aandacht aan besteedt.

Suggesties voor stappen in de goede richting
Als je geen topsporter bent en gewoon regelmatig voor je plezier hardloopt en je geen bijzondere aanpassing van je voeding nodig. Let wel op om bijvoorbeeld ná een training te denken aan vocht en voeding. Daarom hoort bij deze nieuwe schijf ook advies op maat van het Voedingscentrum die de nieuwe Schijf van Vijf samenstelde.
De nadruk hierbij ligt op veranderingen waarbij elke stap in de goede richting telt. De nieuwe tool Mijn Eet-update geeft persoonlijke suggesties hiervoor en herinnert deelnemers aan hun voornemen.

Achtergrond Schijf van Vijf
Het Voedingscentrum heeft de richtlijnen en het beeldmerk van de Schijf van Vijf samengesteld op basis van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad, met berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en met bijdragen van externe wetenschappers op het gebied van voeding, gedrag, communicatie en duurzaamheid, professionals in de zorg, zoals diëtisten, en feedback van consumenten.

Naar: We Are Runners de trainingen Kom hardlopen!
Naar: Over We Are Runners
Naar: Hardlopen & Management workshops

Populaire posts