Sneller worden let op je cadans

Wikimedia Commons, fotograaf Peter van der Sluijs.

Eergisteren een heerlijke training gelopen. Van Voorschoten naar het fraaie polderpark Cronesteyn en weer terug. Een mix van uitzicht op water en groen en een paar keer een lekker klimmetje in de vorm van een brug. Het waren slechts 9 kilometers. In de laatste kilometer een truc toegepast om sneller en efficiënter te worden.

Na 9 kilometer voel je wel dat je al weer heel wat minuten op je benen staat. Tussendoor heb ik ook een paar kilometers snel gelopen. Dat laat de vermoeidheid nog wat meer toenemen. Ik ben van mening dat je goed meerdere doelen in een trainingsrun kunt toepassen. Sommige hardlopers kiezen voor of snelheid of duurloop binnen een training en houden zich daar strikt aan. Van mij mag er ook snelheid in als je het maar goed plant.

Tempo zakt in vermoeidheid stijgt
Tegen het einde van de 8e kilometer voel je je al vermoeid. Vanaf kilometer 7,5 zakte het tempo ietsje in. Toch weet je dat je efficiënter wordt en sneller als je het lichaam nog een extra prikkel geeft. Daar gaat het lichaam op aanpassen. Je kunt dan in die laatste kilometer heel goed de focus leggen op cadans. Dat is het aantal keren dat je met je voeten grondcontact maakt.

Welke cadans aanhouden?
Ga voor de bandbreedte van 175 tot iets boven de 180 grondcontactmomenten. Is dat veel? Ja, dat voelt als vlot, het zijn veel stappen in een minuut. Juist door die wat hogere rotatie – dat betekent niet perse sneller want dat hangt van de lengte van je pas af – ga je efficiënter bewegen, blijkt uit onderzoek. Je beweegt dan makkelijker dan wanneer je langere maar slomere passen maakt. Dan rem je jezelf eerder af.

Kilometer met verfijning
Door in die laatste kilometer de focus op cadans te leggen kon ik toch weer een snellere kilometer maken. Een fijne afsluiting. Het is geen kilometer die je uitput maar die je techniek verfijnt met wel net wat meer uitdaging.

Herpakken
Heb jij in je run ook dat je na een aantal kilometer langzamer gaat? Ik hoor vaak dat hardlopers bij kilometer 7 of 8 een dipje ervaren, dan kan de aandacht voor cadans je helpen om weer een fijn ritme te herpakken. Succes.


Naar: We Are Runners de trainingen Kom hardlopen in Voorschoten!
Naar: Over We Are Runners
Naar: Hardlopen & Management workshops

Populaire posts