Talent en training: Veel meer dan een beetje pielen

Foto: Wikimedia Commons, fotograaf Erik van Leeuwen: Sifan Hassan in Zürich (2014).

Hardlopen is een sport die om toewijding vraagt. Je conditie komt te voet en vertrekt te paard. Wil je een mooie prestatie neerzetten dan moet je een langere periode doorzetten. Dat heeft niets met afzien te maken maar met volhouden en consequent blijven trainen. Af en toe kom je mooie uitzonderingen tegen. Kijk eens naar de beelden van Sifan Hassan in Portland.

Heb geduld
Het is waar, talent zit ook in de genen. Meestal zie je indrukwekkende prestaties omdat atleten lang, vaak jarenlang, daar naartoe werken. Bij de gewone hardloper zie je dat ook. Voordat iemand een tien kilometer of een halve marathon uitloopt waar diegene echt tevreden is met zijn tijd ben je zomaar een paar jaar verder. Dat ontwikkel je niet zomaar in een paar weken.

Van achteloos naar havik
Dat in tegenstelling met het verrassende talent van Sifan Hassan. De Nederlandse atlete werd in het Amerikaanse Portland afgelopen weekend wereldkampioen op de 1500 meter. Leek ze in het begin van haar loopcarrière nog wat achteloos op de baan te lopen, nu is ze een havik geworden. Ze weet waar ze moet kijken. Volgens mij doorziet ze haar tegenstanders beter dan een paar jaar geleden.

Talent en korte piektijd
Daar helpt haar talent ook bij. Je kunt wel goed kijken maar je moet het ook kunnen opvangen. Je voeten moeten het antwoord kunnen geven op de manoeuvres van de tegenstanders. Die dans maakt atletiek spannend. Dan is het natuurlijk heel makkelijk dat je een gave hebt om snel in vorm te raken. Haar trainer Honoré Hoedt liet aan de Volkskrant weten dat Sifan met slechts “5 weken pielen”, in piekvorm was om Europees kampioen cross te worden. Reken maar dat in het buitenland heel veel dames op jacht waren naar deze titel. De druk lag hoog.

Spiegel je als gewone hardloper niet aan die luttele 5 weken. Je hebt misschien wel de wil en de tijd maar het uitstekende talent zal je ontbreken.

Kort schemaatje voor Rio
5 weken, dat is in trainingstermen niets. Een moment in de eeuwigheid. De meeste schema’s worden geschreven voor 8 tot 12 weken. Of zelfs meer. Hopelijk heeft Hoedt ook een los schema van een weekje of 6 voor de Olympische Spelen in Rio gemaakt. Dan kan Hassan met die bijna ontspannen soepele eindsprint eventjes goud pakken.

Naar: We Are Runners de trainingen Kom hardlopen!
Naar: Over We Are Runners
Naar: Hardlopen & Management workshops

Populaire posts