Terug naar de 1 blessure per 1000 hardloopuren

Foto: CC BY-SA, wikimedia commons

Hardlopen is een intensieve sport. Logisch dat er vaak blessures zijn. Ho stop, dat is een verkeerde redenering. Ik ken hardlopers die nooit geblesseerd raken. Je kunt namelijk hardlopen net zo intensief maken als je zelf wil. Je bent zelf verantwoordelijk hoe je met je progressie en training omgaat. Dan kun je zeker uitkomen op de gewone norm van 1 blessure per 1000 sporturen. Wat is dat voor norm en hoe zit het in elkaar?

1 per 1000 uur
Uit onderzoek van VeiligheidNL, zie hun tabblad Veiligheid.nl/sportblessures, blijkt dat 30% van alle hardlopers die nieuw begint of minimaal een jaar niet gelopen heeft te maken krijgt met een blessure. Dat is erg hoog. Met 5,1 blessures per 1000 uur sport is hardlopen een blessuregevoelige sport. Het gemiddelde voor alle sporttakken staat op 1 per 1000 uur. Een fors verschil. Na voetbal komen bij hardlopen de meeste blessures voor. Maar nu komt de mogelijke verklaring: ‘Vooral mannen, minder ervaren lopers en lopers die minder dan 130 minuten per week lopen hebben meer kans op een blessure. Dit maakt de groep beginnende lopers en lopers die het al een tijdje niet meer gelopen hebben een vatbare groep voor blessures en is het extra belangrijk deze te voorkomen.’

Ambitie versus taal van het lichaam
Als coach zie ik daarin een duidelijke lijn. De mannen en beginners zijn vaak te ambitieus. Er is niets mis met ambitie als je de taal van je lichaam maar verstaat. Je hebt vaak enkele weken nodig om spieren te laten wennen. Ook zijn moeten de trainingsarbeid kunnen verwerken. Dat kost veel tijd. Veel hardlopers denken dat na een week een spier zich wel aanpast. Dat is slechts ten dele waar. Spieren hebben vaak meerder weken nodig.

Verschil in aanpassing
Met die aanpassingstijd kun je voorstellen waarom ambitie en lichaam niet oplijnen. De ambitie gaat steil omhoog en de spieren maar een beetje. Dan slaat ergens de balans om en geeft de spier er de brui aan en zegt via een blessure ‘doe het zelf maar’.

Daar zit een netwerk achter
Daar komt nog wat bij. Mensen kunnen zich nog wel voorstellen dat spieren sterker moeten worden. Ze vergeten de vele pezen, banden en de diepere laag van de wat onbekendere ligamenten. Dat hele netwerk heb je nodig. Een compleet netwerk heeft tijd nodig om echt op krachten te komen en veerkracht te ontwikkelen die je nodig hebt.

Train met hart en verstand
Hardlopen kan echt onder de gewone norm komen van 1 blessure per 1000 sporturen maar daar moet je wel wat voor doen. En laten.

Naar: We Are Runners de trainingen
Naar: Over We Are Runners

Populaire posts