Hardlooppassen als ideale geluid

Foto: Wikipedia Commons / Peter van der Sluijs

Hardlopen is een heerlijke manier om even aan het gewone leven te ontsnappen. Die training betekent tijd voor jezelf. Werken aan je vorm en tegelijkertijd aan ontspanning. Daar hoort ook een bescheiden onderwerp bij: het horen van de specifieke hardloopgeluiden. Maar daar zijn wij mensen en hardloper gevoelig voor blijkt uit onderzoek.

Twiet twiet
Nederlanders zijn echte natuurliefhebbers. Tenminste, als het op geluiden aankomt. Ter gelegenheid van World Hearing Day in 2016 deed winkelketen Specsavers onderzoek naar ons favoriete geluid. Hieruit blijkt dat we bij voorkeur natuurgeluiden om ons heen horen (71%): van het gekwetter en gefluit van vogels (74%), een kabbelend beekje (40%) tot aan de branding van de zee (34%). Het meest vervelende geluid daarentegen staat ook in relatie tot de natuur: een zoemende mug in de kamer haalt het bloed onder onze nagels vandaan (54%).

Juist die geluiden van gekwetter, de schurende takken van de bomen of de ritselende bladeren om je heen hoor je vaak. Dat zal zeker meehelpen aan het effect dat even een uurtje buiten hardlopen je goed doet. Het onderzoek keek nog naar meer.

(Tekst loopt onder de afbeelding door)


Geluid verbind je met mooi moment
Uit het onderzoek blijkt dat er niet alleen in de natuurgeluiden zijn die we niet graag zouden missen: ook klanken die in relatie staan tot mooie momenten of bijzondere herinneringen uit ons leven horen we graag. Van tsjirpende krekels (43%) die ons mee terugnemen naar de zwoele zomeravonden tijdens vakantie, het geroezemoes van een vol terras (37%) tot aan lachende kinderen (59%). Ook zijn we dol op het geluid van een knisperend haardvuur (34%) of het zachte gespin van een kat (40%). Het jackpot-geluid van een gokmachine die leegloopt (9%), de popcorn die uit de pan popt (5%) of een fluitende ketel (2%) zijn velen malen minder favoriet.

Genietend luisteren
Voor menig hardloper zullen de hardlooppassen ook bij die mooie momenten horen. Soms misschien geassocieerd met afzien maar meestal met bijzondere momenten, presteren en ontspanning. Laat dat voorjaar maar komen met zijn rijke geluiden. Je mag best wat vaker stilstaan in je training en genietend luisteren.

Naar: We Are Runners de trainingen
Naar: OverWe Are Runners

Populaire posts