Fan van de kilometer en 3+3 formule

Foto: Wikipedia Commons / Kyle Cassidy

Er zijn heel veel manieren te bedenken om sneller te trainen. De intervaltraining is erg geliefd. Je kunt het zo makkelijk naar je eigen hand zetten,  afhankelijk van je vorm. Nog leuker omdat je meer speelt met snelheid is de fartlek. Bij beide is de afstand van de kilometer heel fijn.

Uit je tenen
De kilometer, lang genoeg om het laatste uit je tenen te halen. Kort genoeg om in bijna iedere training wel een snelle kilometer te stoppen. Klok die tijd maar regelmatig. Het laat echt wel zien over een periode van meerdere weken hoe het zit met je vorm en of je progressie ziet. Maar één kilometer snel maakt nog geen toptijd als je een wedstrijd in het vizier hebt.

Voorbij de één
Die ene kilometer kun je nog wel aan. Geen probleem. Een beetje in het rood lopen en hup daar staat een leuke tijd op de display van je sporthorloge. Wil je echt de kilometer gebruiken voor een wedstrijd? Plan er dan zeker 3. Dan merk je zeker of die ene snelle kilometer een gelukstreffer was of dat je echt kunt doorhalen. Vergis je niet. Dat zijn dan 3 hele intensieve kilometers bij elkaar.

Tip: 3 + 3
Wil je die 3 snelle kilometers maken als trainingsvorm? Zorg dan dat je echt goed warm bent. Met nog koude voeten en benen te vlot op hoge snelheid lopen is niet fijn. Vuistregel uit eigen ervaring: loop eerst 3 kilometer in ná je warming-up. Daardoor heb je de 3+3 formule, euh plus de warming-up. Plan tussen de losse snelle kilometers hersteltijd in zodat je iedere kilometer fris ingaat. Wil je volledig herstellen dan hebben de meeste hardlopers 3 minuten dribbel- of wandelpauze nodig.

Doe deze snelle kilometers als je zelf vindt dat je vorm op orde is. Dan gaat het je ook rendement opleveren. Is je vorm nog niet zo groots, houd het bij kleinere versnellingen en duurlopen. Je kunt jezelf beter heel houden dan je te snel storten in intensieve trainingen.

Naar: We Are Runners de trainingen
Naar: Over We Are Runners

Populaire posts