Veilig hardlopen naar het voorjaar

Foto: Detail van een opvallend geel loopjack met reflectiestuk bij de arm.


Hardlopen kan gevaarlijk zijn. Je bent gewoon een deelnemer aan het verkeer. Doordat je aandacht bij de sport is, komen er opeens zomaar brommers en auto’s voorbij waarbij je achteraf denkt: die had ik niet zien aankomen. Hmm, tijd voor een paar tips om veilig naar het voorjaar over te gaan.

Vandaag sneeuwt het weer en ook overdag raakt de thermometer net de 0 graden aan. Fris koud en toch wil je op pad. Goede keuze, want hardlopen kan altijd. Je moet je alleen beter kleden. Talloze keren dat ik ging trainen deze winter kwam er toch weer een bui voorbij.

Reflectie
Hopelijk kies je voor kleding die echt goed zichtbaar is. En dat is met een reden. Lichte sneeuw, of regen betekent toch een stevig verlies aan zichtbaarheid op de weg voor een snelle automobilist. Al met een lage 50 kilometer per uur neemt de bestuurder veel minder waar bij mist, nevel of een regenbui. Wat hij wel eerder ziet, zijn felle kleuren en reflectie.

Kleur vs zwart
 Kies voor duidelijke kleuren en dan val je op. Daarom zijn de populaire lange tights waar veel hardlopers in trainen eigenlijk niet zo een gelukkige keuze. Wil je toch voor donkere kleuren gaan zorg dan dat er wel reflectiestrippen, stippen of ander materiaal op zit.

Op de stoep
Je komt ze vaak tegen. Hardlopers die op de weg, of op het fietspad dat aansluit op de weg lopen. Is er een voetpad? Ga dan op het voetpad lopen. Met een duidelijke reden hebben verkeersdeskundigen de stromen in het verkeer gescheiden, minder kans op ongelukken.

Het voordeel van het nadeel
Jazeker, het is veel lekkerder lopen op de weg, met dat gladde asfalt. Ga toch naar die stoep toe voor je eigen veiligheid. Je hebt nog een groot trainingsvoordeel: de ongelijk liggende stoepstenen zorgen er voor dat je je benen hoger moet optrekken. Je moet harder werken. Dat levert je meteen een betere conditie op.

Populaire posts