Eiwit verdelen over de dag

Foto: Wikimedia Commons, fotograaf Wen Rest

Je spieren kunnen niet leven van de lucht. Als hardloper is dat nou net een van je grootste energieleveranciers. Spieren veren weer helemaal op van eiwit. Dat is hun bron voor herstel. Als je flink getraind hebt, is het verstandig dat je een mix van eiwit, vet en koolhydraten in je voeding stopt. Maar een heftig shot aan eiwitten helpt niet.

Koolhydraten, vet en eiwit
Koolhydraten worden omgezet naar suikers in je lichaam. Dat is het eerste dat je verbruikt tijdens een hardlooptraining. Tegelijkertijd, maar dat gaat veel langzamer, vindt ook vetverbranding plaats. Omdat dit een langzaam proces is, zie je dat niet iedereen baat heeft bij afvallen door hardlopen. Tot slot heb je eiwit nodig. Dat is het ultieme reparatiemiddel voor je spieren.

Weefsel versterken
Na een training zijn je spieren op zijn minst vermoeid maar waarschijnlijk ook op sommige plekken licht beschadigd. Door de eiwitten kan het spierweefsel zich weer versterken. Het kan zichzelf weer aanvullen. Daarom zijn die eiwitten altijd zo belangrijk.

Shot or no shot
Er zit één grote Maar achter. Een enorme shot eiwit helpt niet. Je lichaam kan die piek niet aan. Een enorme steak na afloop van je training heeft daarom geen zin. Een eitje weer wel. Die heeft ongeveer 7 gram eiwit. Verdeel die eiwitten over de dag en je lichaam kan het mooi opnemen.

Waar zit dat in?
Voor iedereen die zich afvraagt, “wat zijn eiwitrijke producten?”. Het antwoord: vlees, vis, kaas, bonen, noten, kwark.

Meer over voeding en herstel lees je in dit artikel op ProRun.

Populaire posts