Je hoofd stuurt je houding

Mooi voorbeeld van neus naar de horizon. Kara Goucher tijdens de Boston Marathon van 2009. Foto: Wikimedia Commons. Fotograaf Stewart Dawson

Je houding bepaalt ook hoe snel je loopt. Anders gezegd, een verkeerde houding zit je in de weg. Natuurlijk kun je hardlopen met die veel te veel naar voren gebogen rug. Fijn is het niet. Het kan er ook voor zorgen dat je net wat minder hard loopt. Hoe dan wel?

Regel: neus wijst naar horizon
Er is een simpel advies dat veel voor je doet. Let wel: niet alles zit dan meteen goed. De regel is, loop met je hoofd rechtop. Dat betekent dat je punt van je neus naar de horizon wijst. Kijk, dat is nog eens makkelijk te onthouden.

Daarmee lukt niet alles want met je hoofd rechtop kun je toch rare bochten hebben verderop in je lichaam. Toch blijkt uit eigen ervaring dat als je mensen leert hun hoofd rechtop te houden, de ruggengraat zich strekt. Dat is wat je nodig hebt, die rechte rug die wel iets naar voren mag leunen. Met die rechte rug compenseer je de draaiingen die ontstaan tijdens het hardlopen.

Hoofd stuurt je houding
Er zijn nog heel veel meer hoofd- en bijzaken voor een goede lichaamshouding tijdens het hardlopen. Je hoofd rechtop je schouders stuurt je alvast heel veel bij. Daarom is het een van de belangrijkste details om op te letten.

Kijk wel uit. Je kunt netjes vooruit kijken met de blik gericht op de wijde wereld maar je moet ook weten wat er voor je voeten komt. Zeker in bossen, grasland en duinen moet je wel de blik kunnen wisselen. Anders loop je in al je goede loophouding zomaar tegen de eerste de beste graspol en volgt een struikelsessie. Het lastige is om zoveel mogelijk je blik op die wijde wereld te richten.

Succes en blijf lekker hardlopen!

Populaire posts