Trainingen zijn de beste groente snackmomenten


Foto: Wikipedia commons, fotograaf fir0002 | flagstaffotos.com.au

Hé, hoe zit dat in elkaar. Wat moeten hardlopers met groenten? Je verbruikt heel wat energie en die moet weer aangevuld worden. Dat betekent goed eten maar dan kun je beter de gezonde keus maken. Niet iedere keer naar de koeken duiken, oeps dat gebeurt me nog best vaak, maar kies de lekkere snacks die moeder natuur ons biedt.

Probleempje: 250 gram
Het voordeel is dat daar alle mineralen en vitaminen inzitten die we nodig hebben. Ook sporters die meer energie verbruiken en dus ook meer innemen. Klein probleempje, de meeste Nederlanders eten te weinig groenten. Ik vermoed dat sporter in dat opzicht iets beter scoren maar nog steeds niet aan de norm voldoen. Sinds kort voldoet bijna niemand aan de norm omdat deze is verhoogd.

Met de nieuwe schijf van 5 van het Voedingscentrum ging ook de aanbevolen portie dagelijkse groenten omhoog naar 250 gram. Dan moet je aardig dooreten. De meeste mensen redden dat niet met alleen groenten bij de hoofdmaaltijd.

Experiment
Daarom heb ik wat geëxperimenteerd. Er staat nu altijd wel een bakje met snoeptomaatjes, komkommer of wortel klaar. Training gedaan? Hup weer een paar tomaatjes naar binnen. Niet alleen lekker maar aan tomaat worden ook goede eigenschappen toegedicht. Heel kort uitgelegd: tomaten bevatten de stof lypoceen. Hoe roder hoe meer lypoceen. De stof maakt de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk. Vrije radicalen zorgen onder meer dat we verouderen.

Terug naar de keuken. Sinds die bakjes er staan is het aantal groente snackmomenten stevig omhoog gegaan. Het is geen wetenschap maar waarschijnlijk zit ik tijdens de trainingsdagen zelfs iets boven de norm van 250 gram groenten per dag. Pas zelf ook deze aanpak toe want onderzoek dat vandaag is gepubliceerd, laat zien dat het maken van snackmomenten echt je groenteconsumptie verhoogt.

Onderzoek levert echt bewijs groente momenten
In het PPS-project ‘Meer groente en fruit voor iedereen’ onderzocht Wageningen UR de consumptie van snackgroenten op de werkplek. Twee weken lang bood foodserviceorganisatie Albron de medewerkers van FMHaaglanden snackgroenten aan tijdens vergaderingen. Gedurende zes weken deden ze dat ook in 12 bedrijfsrestaurants over het land verspreid. Victor Immink van Wageningen UR: “De uitkomsten zijn veelbelovend. De consumptie van de snackgroenten tijdens de vergaderingen was gemiddeld 74 gram per persoon per vergadering. Dit is 30% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Bij een kwart van de vergaderingen was dit zelfs meer dan 100 gram per persoon.”
Michel du Crocq, conceptmanager bij Albron: “De positieve uitkomst van dit onderzoek heeft voor ons bevestigd dat we door het aanbieden van snackgroenten tijdens vergaderingen en tijdens de lunch in onze bedrijfsrestaurants, daadwerkelijk bijdragen aan het verhogen van de groenteconsumptie.”

Tips:
- Bakje met groente bij de deur helpt
- Varieer in producten en probeer ook eens wat anders
- Niet iedereen kan goed voor een training vast voedsel eten, daarna is meestal geen probleemPopulaire posts