Waarde van een hardloperslog

Foto: Wikimedia Commons. Replica van een logboek van een fregat ten tijde van admiraal Nelson.

Het is een van die vaste adviezen die je in bijna ieder handboek leest: houd een hardloperslog bij. Of je dat nu lekker ouderwets op papier doet of digitaal in de cloud, maakt niet uit. “Ja, ja”, en je legt het opzij en je trekt gewoon weer je hardloopschoenen aan. Mijn advies: toch doen. Hier waarom dat echt handig is. 6 praktische tips voor je log.

Hoe zit die opbouw?
In de opbouw naar een mooie zomer heb ik toch al menig training gelopen. De progressie is te zien. Je merkt ook het effect van de vermindering van de opbrengst. Je wordt door veel trainen niet keer op keer sneller. De meerwaarde in verbetering vlakt al lichtjes af. Toch vroeg ik me laatst af hoe ver ik nu weer op het mooie aantal van drie trainingen in de week zat. In de winter haalde ik door allerlei omstandigheden dat aantal niet. Dat was te merken in de conditie. Nu het aantal trainingen weer op peil zit, mist de info waar precies de start zat van de betere trainingsaanpak.

Tijd in de hardloopschoenen
Gelukkig weet ik nog wel van de afgelopen  maanden wat de lange en de korte trainingen waren. Afstand, of beter gezegd tijd in de hardloopschoenen, zegt veel over je ontwikkeling. De mix van duurlopen en intensiever werkt toont je ware aard en je potentie.

Meer dan sterke benen
Je bent als hardloper veel meer dan een machine met benen en longen die afstanden afleggen. Je kunt veel oefeningen doen om jezelf tot een betere hardloper te maken. Dat maakt hardlopen leuk, je kunt heel veel doen om beter te worden in deze sport.

Eenvoudige Tips voor een log:
» Houd je trainingen bij
» Houd je afstanden bij
» Houd de mix van snelle kilometers en duurwerk bij
» Noteer ook totale trainingstijd, liefst voorzien van minuten besteed aan warming-up en cooling-down
» Noteer wat je nog meer doet, zoals core stability oefeningen of andere krachtoefeningen

» Wil je meer uit je log halen dan kun je ook omstandigheden noteren, gevoel / realiteit en doelen per training en langetermijndoelen.


Populaire posts