Mijl is een uitdaging voor snelheid

Foto: Genzebe Dibaba in 2015 bij de Bislett Games, Wikimedia Commons, Chell Hill. 

Genzebe Dibaba heeft aangekondigd om het wereldrecord aan te vallen op de afstand van de Europese mijl: 1500 meter. Dit doet ze bij de Bislett Games op 9 juni, een atletiekevenement dat al een lange traditie heeft als het gaat om topprestaties op de mijl. De 1500 meter is voor duurlopers een interessante krachtmeting. Het heeft heel wat hardlopers aan betere tijden geholpen voor een 10 of 21 kilometer.

Duurlopers en 1500
Kijk eens naar onder meer marathonlopers. Zij bouwen toch wel ieder jaar een aantal momenten in waarbij ze zich willen bewijzen op veel kortere afstanden. Geliefd zijn de 1500 meter en 3000 meter. Na ongeveer een 800 meter is het sprintvermogen van de mens wel voorbij. Dan komt het karakter van de duursporter om de hoek. Om door te gaan op hoge snelheid spelen, techniek, conditie, karakter en focus mee. Veel hardlopers lopen voor de ontwikkeling graag een intervaltraining. Deze wordt meestal verdeeld over afstanden ergens tussen de 200 tot 1000 meter. Waarom is dan toch de 1500 interessant?

Ver voorbij je intervalgewenning
Die 1500 brengt je ver voorbij wat je kent van je intervaltraining. Het is een afstand die je goed snel kunt lopen maar je moet ook al goed je krachten verdelen om dit vol te houden. Bij een sprint kun je er vol in. Je hoeft nergens rekening mee te houden. Bij een 1500 meter werkt dat niet omdat de laatste 700 tot 800 meter dan zo langzaam gaan dat je tijd weer daalt ten opzichte van een goed verdeeld gelopen 1500. Toch kun je deze afstand heel hard lopen. Vaak nog een 5 tot 10% sneller dan je beste gemiddelde kilometertijd op bijvoorbeeld een 5 kilometer, is mijn ervaring. Daarmee kun je een mooie basis maken voor snelheid.

Maandelijkse test?
Knal er niet te vaak een 1500 meter uit. Doe dit bijvoorbeeld 1x per maand als je je heel goed voelt. Het is een fraaie test om te zien hoe het met je snelheid is gesteld. Een leuke manier om met snelheid en grenzen te spelen terwijl het helemaal is toegesneden naar het duurlopen.

Populaire posts