Kneuzing maar actief

Het kan raar lopen. Net na de geboorte van mijn tweede dochter loop ik een kneuzing op. Midden op mijn bovenbeen een stevige klap en het was gebeurd. Van buiten valt niks te zien maar van binnen deed het goed pijn. Na een paar dagen rust dacht ik aan een training. Dat leverde voor- en nadelen op.

Hoe het niet moet
De training ging goed. Ik liep wat langer dan gebruikelijk zonder noemenswaardige problemen. Maar ja, het is natuurlijk niet de beste weg om in te slaan. Door ongeduld en het idee dat de kneuzing al ver genoeg genezen zou zijn liep ik toch de trainingskilometers. Dat ging lekker, ontspannen en herboren kwam ik uit de training. De dag daarna merkte in het effect. Auw, een stijf bovenbeen dat bij opstaan het gevoel geeft dat het volloopt. Het bovenbeen is nu continu geïrriteerd. Nu weet ik het zeker, ik had nog wat meer rusttijd moeten inbouwen.

Hoe het wel moet
Mocht jezelf een lichte kneuzing oplopen, denk dan aan zeker twee weken relatieve rust. Meestal is een kneuzing ernstiger en kan genezing zomaar één of twee maanden duren. Dat is ook wel logisch. Bij een kneuzing gaat eigenlijk, simpel uitgelegd, het spierweefsel van binnen stuk. Het lichaam moet dit eerst repareren. Dat is nogal een klus met al die bloedvaatjes en cellen. Geef het daarom echt de tijd. Bewegen mag ondertussen, moet tenzij je niet goed kunt lopen en rust absoluut noodzakelijk is. Lichte belasting, bewegen helpt met het herstel. Overigens reageert iedereen weer anders op de zwaarte van een kneuzing en herstel. Bij twijfel, schakel de medische vakmensen in, voor een advies op maat.

Coaching op afstand
Ondertussen kan ik wel hardlopers trainen. Dat kan op afstand via mail en telefoon maar dat kan ook wandelend bij de trainingen. Wil je trainen, meld je aan. Helaas tref je me even niet zo flitsend op de hardloopschoenen maar de passie voor de hardloopsport is niet gedaald.

Populaire posts