Feest blessurevrij hardlopen. 5 x herstel bij spierschade

Foto: Wikimedia Commons

Na een kneuzing die toch ook erg veel op een spierscheur leek is het heerlijk om de eerste training te doen en daar zonder rare fratsen doorheen te rollen. We’re back. Heerlijk is het feest van blessurevrij hardlopen.

Daarna nog zeker twee dagen met spierpijn rond gelopen maar dat deert niet. De bovenbeenspier voelde normaal. Oke, vermoeid, maar wel normaal in de herstelfase. Dat smaakt altijd naar meer. Die eerste run vond plaats in de bossen bij Malden en Nijmegen. Mocht je daar zijn voor een weekend weg, familiebezoek zoals in mijn geval, of voor je werk, neem dan zeker je hardloopkleren mee. Je hebt er echt van alles. Van fraaie bospaden, hellingen, zand om doorheen te ploeteren tot en met glad asfalt. Kies je trainingsdoel uit en voilà, je hebt overal de passende ondergrond. Van training om kracht te ontwikkelen (heuvelop met zachte bospaden) tot ultra snelle training (spiegelglad asfalt fietspad tussen Nijmegen en Malden), je kunt het allemaal doen. Niets ten nadele van de overvloed aan hardloopmogelijkheden bij Voorschoten. Tenslotte kun je vanuit Voorschoten makkelijk even doorfietsen naar de duinen en het strand. Welke hardloper wil dat nou niet!

Herstel blessure 5x bij spierschade
Na de ervaring van een stevige blessure aan mijn bovenbeen, het herstel in 5 praktische punten. Dit is zeker niet wetenschappelijk onderbouwd. Gewoon 5 ervaringen door de afgelopen blessure.

1) Neem de tijd, minimaal 2 weken nádat je verbetering voelt optreden. Dat is soms wat lastig maar een ervaren loper voelt wanneer de verbetering doorzet

2) 100% meer hersteltijd na een te vroege start. De tijd nemen is voor menig hardloper teveel gevraagd. Ook ik was dubbel zoveel tijd kwijt doordat ik te vroeg startte met hardlopen.

3) 3 minuten loopjes. Twijfel je over je herstel en ga je trainen? Verdeel je training naar 3 minuten loopjes. Na iedere 3 minuten even checken of de spieren nog steeds in orde zijn. Voel je bij iedere stap irritatie, dan stoppen. Ook als dat pas in bijvoorbeeld de derde 3 minuten optreedt.

4) Probeer spierschade te voorkomen. Je lichaam vult namelijk de scheur in met nieuw weefsel maar dat is niet dat eersteklas spiermateriaal dat je had.

5) Bouw een extra rustdag in na die eerste testtraining. Ga je normaliter om de andere dag hardlopen, tel dan een extra dag erbij op.


Populaire posts