Half uur extra trainen levert je veel op


Ben jij ook zo’n hardloper die graag gewoon lekker de kilometers doorstampt. Je loopt, traint regelmatig en je gaat maar door. Je kijkt eigenlijk niet zoveel naar de samenstelling van je trainingen. Je weet dat variatie heel veel bijdraagt aan je niveau maar je hebt geen zin om dat op te pakken. Oké, probeer het dan op een andere manier. Train een half uur extra. Een half uurtje maar! Deze combinaties in dat halve uur leveren echt winst op.

Het klopt niet helemaal want het is 30 minuten training maar daar moet je wel 10 minuten warming-up bij optellen. Doe een warming-up zoals in andere trainingsdagen. Ga daarna aan de slag.

10 minuten versnellingloopjes
Loop in 10 minuten 5 versnellingloopjes van 200 meter. Je start vlot maar niet te snel. Na 100 meter zit je op een voor jouw doen hoog tempo en dat houd je vast. Tussen de 5 snelle loopjes mag je een beetje dribbelen.

10 minuten sprongoefeningen
Je begrijpt, het eerste blok gaat om het trainen van sneller lopen. Dit tweede blok gaat om meer kracht in je lijf. Doe eerst 4 x 25 jumping jack oefeningen. Met goed je armen boven je hoofd laten samenkomen. 

Daarna spring je 2 x 15 keer op een verhoging die ongeveer twee traptreden hoog is. Je springt erop en vrijwel meteen er weer van af. Oefenen van sprongkracht helpt in het ontwikkelen van een krachtige afzet in je hardlooppas.

10 minuten vormen van Pilates
Pak vooral de buikoefeningen uit Pilates. Daarna natuurlijk een paar variaties op de plank.


Nu heb je een tegenhanger van alle duurkilometers. Dit is natuurlijk maar een noodsprong want het is eigenlijk veel effectiever om in al je trainingen variatie op te nemen.

Veel plezier met trainen.
Heb je ambities in hardlopen? Sluit je aan bij het persoonlijke coachingsprogramma op afstand.

Populaire posts