2 hardlooplessen van New York Marathon winnaars

Wanneer pakt Ghebreslassie het wereldrecord marathon?

Heb je de beelden gezien van de marathon van New York. Dan vielen twee dingen op. Mary Keitany pakt voor de derde keer de winst bij de vrouwen. Imposant was de stijl waarin Ghirmay Ghebreslassie naar de winst bij de mannen liep. Deze twee lijken uit een ander sterrenstelsel te komen. Toch levert dit duo 2 hardlooplessen op, voor ons de gewone hardloper.

Als je de beelden ziet, roept dat de herinnering op aan Samuel Wanjiru. Deze veel te vroeg overleden marathonloper kon heerlijk versnellen. Hij speelde met zijn tegenstanders. Ghebreslassie vertoonde bijna hetzelfde gedrag in de New York Marathon van 2016. As je de race in grote brokken opdeelt zie je dat hij eigenlijk al vanaf de helft ongenadig sterk overkomt. Hij kijkt, kiest, versnelt en weet de wedstrijd naar zijn hand te zetten.

Krachtig genoeg maar ook snel voor een WR?
New York heeft geen parcours voor een wereldrecordtijd. Het is wat ik noem een vechtparcours. Die bruggen waar ze overheen gaan zijn niet mals. De marathonloper moet voorzichtig met zijn krachten spelen maar toch ook voor de winst af en toe wat kunnen knallen met die beenspieren. Dat krachtige van Ghebreslassie roept de vraag op wanneer hij het wereldrecord pakt. De kracht lijkt helemaal top. Nu wordt het een kwestie van de snelheid. Een marathon lopen naar een wereldtijd heeft een heel ander karakter dan een vechtparcours.

Mentale hardlooptip van Ghebreslassie
Na afloop gaf hij nog een mentale tip aan alle hardlopers. In de persconferentie meldde hij onder meer: “Om in een wedstrijd je prestatie neer te zetten heb je volledig vertrouwen in jezelf nodig. Als je je vertrouwen in jezelf verliest ben je hopeloos verloren.” Beste hardloper, van beginner tot superatleet: heb vertouwen in wat je doet.

3x voor Keitany
Keitany is weer een ander historisch verhaal. Wat een prestatie, drie keer op rij deze prestigieuze marathon winnen. Dat willen wel alle atletes in de wereld. De hardloopwereld heeft breed veel talenten in zich. Dat Keitany ondanks die enorme druk drie keer op de hoogste trede staat geeft de overwinning extra glans.

Boosheid leidt tot snelheid?
Bij Keitany zit er ook een kleine hardlooples in. Toch is het niet helemaal zeker of de winst daar van afhing. Keitany werd door de nationale bond niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Rio. Een stevige teleurstelling. Daar zit boosheid en frustratie die haar mogelijk extra energie gaf om New York te winnen, gaf ze na afloop aan.

Heb je ambities in hardlopen? Sluit je aan bij het persoonlijke coachingsprogramma op afstand.

Foto Ghebreslassie van Erik van Leeuwen, Wikimedia Commons.

Populaire posts