Is de GEL-KAYANO 24 beter?


Je maakt als fabrikant, ASICS, al de 24e editie van een schoen. Dan weet je dat het hier over een echte verkoophit gaat. Een schoen die aansluit bij de wensen van hardlopers om veel kilometers te maken. De Kayano helpt overpronators stevig in de schoenen te staan, zelfs op lange afstanden. Dat lukt zeker al 20 jaar maar is deze 24-versie beter dan de vorige?

Je zou zeggen, dat kan bijna niet. Toch zijn er dit jaar echt een paar punten anders die je zullen aanspreken. Zelf heb ik de Kayano 2 jaar geleden mogen testen. Eerlijk oordeel: niet fijn. Dat ligt waarschijnlijk aan mijn smalle voeten versus de wat brede leest van de Kayano. Het was geen goede match. Een van de weinige schoenen waar ik blaren in liep. Dat waren maar klein, bij de kleine teen, maar het schuren bij iedere hardlooppas was geen pretje in de trainingen voor een 10 mijl wedstrijd. De versie 24 zou dat wel eens op kunnen lossen.

2 concrete verbeterpunten:

Je persoonlijke hak
Je wil niet schuiven in je schoen. De pasvorm van de hak speelt daarin een sleutelrol. Daar zit een van de twee grote verbeterpunten voor de 24. Je krijgt in deze versie je persoonlijke hielafdruk. ASICS heeft het over ‘memory foam’. De zachte laag in de versterkte hielkap neemt de vorm aan van jouw voet. Daarmee krijg je een persoonlijke afstelling in je schoen. Als je dan de veters goed strikt zodat de pasvorm over de voorvoet goed aansluit, zet je mooi je voet vast.

Meer ruimte bij de tenen
De andere verbetering vind je aan de voor- en bovenkant van de schoen. De laag over de voorvoet is verbeterd, de mesh. Het is altijd belangrijk dat een schoenontwerper let op luchtdoorlatendheid en vochtafvoer. Gelukkig heeft ASICS deze twee eigenschappen nog eens extra bekeken.

Van andere gebruikers heb ik begrepen dat aan de voorkant de tenen meer ruimte kregen. In het Engels wordt het zo hoekig de ‘toe box’ genoemd. Gelukkig is het in het echt geen box, maar goed naar de menselijke maat gevormde voorkant. Doordat je meer ruimte hebt aan de voorkant bij de tenen zal je minder snel je grote teen, of andere tenen, door de mesh prikken. Een probleem dat veel voorkomt. Ook mijn eigen schoenen hebben van dat soort gaten.

Trend: innovatie comfort
Deze GEL-KAYANO 24 heb ik niet persoonlijk getest. De twee grote voordelen geven wel aan dat ook bekende type schoenen nog steeds verder ontwikkeld kunnen worden. Dat zal het gemak en comfort waar de prestatieloper naar zoekt verder verbeteren. Het lijken kleine ontwikkelingen maar daardoor voelen je trainingskilometers makkelijker aan.

De adviesprijs, dit is geen voordelige schoen, van de GEL-KAYANO 24 is €180. De schoen is sinds 1 juni 2017 verkrijgbaar bij ASICS retail en online stores en bij een select aantal running speciaalzaken.

Foto's: ASICS


Populaire posts