Geduld in presteren is een ware kunst (2 Tips)

Promotiemateriaal van WK Atletiek 2017 in Londen

Het is zo lastig om je in te houden bij je opbouw. Sprintster Dafne Schippers kwam in het voorjaar van 2017 niet echt lekker uit de startblokken. Even leek de magie van 2016 weg. Kan ze het nog? De twijfels sloegen toe. Net als jij zelf ervaart een massa aan twijfels bij de opbouw naar een wedstrijd.

Trainer Rana Reider verklaarde anderhalve maand eerder dat Schippers op ‘80%’ zat. Dan heb je in de topsport nog heel veel werk te verzetten. Gelukkig voor Schippers liep ze afgelopen weken echt lekker en duidelijk sneller dan aan het begin van het seizoen. In hardlopen, of sprint je favoriete onderdeel is of de halve marathon, moet je veel geduld hebben. Met babystapjes ga je vooruit. Vind je het lastig om precies volgens je schema op te bouwen? Denk daarbij in 2 factoren.

1 – Geduld
Geduld om gewoon door te zetten. Volg je schema en tegelijkertijd je hart. Meestal voel je wel of iets goed werkt. Het ongeduld komt omdat je te snel snel wil. Met wegwedstrijden langer dan 5 kilometer moet je training na training bouwen aan je conditie en daarbij aan je snelheid. Babystapjes zetten betekent geduld met jezelf hebben. Wees daarom gewoon een beetje aardig voor jezelf.

2 – Vertrouwen
Vertrouw er op dat het goed komt. Je zal verbaasd zijn dat als je een schema volgt je inderdaad een paar weken voor je wedstrijd in dat ‘80%-gebied’ komt waar Rana het over heeft. Je wil die 20 eigenlijk meteen realiseren. Onthoud dat een echte piekperiode ook zo heet omdat je de piek niet lang kunt vasthouden. Hooguit een paar weken. Wat zit daar onder dan? Daar zit je excellente vorm. Daarmee loop je al heel erg goed maar de piek is dat nog niet. Na al het trainingswerk komt de tapering en dan zie je als alles goed op zijn plek valt die piek net bovenop je hele goede vorm komen. Vertrouw dat je goed bezig bent. Dat geeft meer rust in je trainingen.

Complex? Jazeker. Het is nog niet zo makkelijk om precies goed een wedstrijd voor te bereiden. Eerlijk gezegd gebeurt er altijd wel iets dat je gevoel van de perfecte opbouw doorkruist. Of is afbrokkelen een beter woord.

Dafne begint aan haar WK atletiek in Londen. De twijfels over haar vorm waren er bij de niet-kenners van de sport. Nu zit ze op 99% van haar vorm. Je kunt tenslotte niet perfect zijn.

Populaire posts