Door meerdere dalletjes (4 x check oplossingen)

Hoe ga je om met de serie dalletjes tijdens de training of wedstrijd?


Wat niemand je vertelt voordat je met hardlopen begint is hoe je je voelt tijdens een training of wedstrijd. Voor sport heb je een instelling nodig waarbij je met een serie van kleine tegenslagen moet kunnen omgaan. Niets dramatisch, maar het kan het verschil zijn tussen afhaken of doorgaan. Je wil toch doorgaan? Daarom 4 keer een checkpunt voor een oplossing.

Je bent mens
Zie jezelf even als een psycholoog. Je rent een 10 km of een 10 mijl maar je gaat even denkbeeldig naast je hardlopen. Dan zie je wat meer dan alleen maar dat gehijg, draaiende benen en de zweetdruppels die verdampen. Je maakt die kilometers tijdens je training of wedstrijd maar dat klinkt té neutraal. Je bent mens. In je hoofd komen allerlei gedachten en ervaringen samen.

De brei van indrukken in je hoofd?
Bij kilometer 1 denk je nog dat je te snel startte. “Ah, dat draait lekker,” denk je bij anderhalve kilometer. Bij kilometer 3 voel je de frisheid uit je benen verdwijnen. Bij 3,4 voel je het zweet prikken. En zo gaat de lijst van ervaringen en gedachten alsmaar verder. Daar besteden trainers maar weinig aandacht aan.

Wanneer komt de serie dalletjes op?
Gaat de race of training verder dan ga je ook de lastige momenten ervaren. Pijntjes, stenen waar je raar op stapt. Je krijgt zin in een fris sportdrankje. De ervaring leert dat na 2/3 van de afstand de lastigheden van het hardlopen stevig doorkomen. Bedenk dat hoe minder je getraind hebt, hoe eerder je de lastige momenten ervaart. Als je redelijk getraind bent dan ga je niet door een heel diep dal. Wel zal je meerdere dalletjes ervaren.

Dalletje kan een reden zijn om te stoppen
Die dalletjes kunnen redenen zijn om te stoppen. Bij een wedstrijd wil je dat zeker niet hebben. Je vastberadenheid in de wedstrijd zal er voor zorgen dat je niet wil uitstappen. Toch kan het je tempo drukken. Het kan ook je plezier flink naar beneden trekken. Dat is jammer want je loopt ook hard om de fun.

Wat kun je doen? 4 Checks
ü Moedig jezelf aan. Een eenvoudig “Kom, op je kunt het”, “Je loopt makkelijk en ontspannen naar de finish”. Bij die laatste geef je jezelf ook nog de opdracht hoe je verder gaat. Dat is essentieel want woorden hebben zeker een lading voor je. Het is de softe kracht waarop je verder loopt. En hoe je verder loopt.

ü Alle andere hardlopers hebben ook die serie aan dalletjes. Oftewel, zak maar door de grond met die gevoelens, je loopt het echt wel goed uit.

ü Zoek een partner op. Zeker in een wedstrijd kun je je laten zakken naar een groepje lopers. Je kunt juist ook iets versnellen en bij de volgende hardlopers aansluiten. De slipstream en het visuele aanknopingspunt doen kleine wonderen voor je. Je houdt het goed vol en je kunt zelfs door samenwerking boven je persoonlijke niveau van die dag stijgen.

ü Het echte risico is dat je negatieve gevoelens, lees stress, pijntjes en zin om te stoppen, ook lichamelijk doortrekken. Veel hardlopers trekken door de spanning hun schouders op. Dit verstoort het hardlopen op souplesse. Dus omlaag met je schouders en focus op soepel hardlopen. Zoek de ontspanning tijdens de inspanning. Dan loop je onverwachts goed je training of wedstrijd uit.

Foto: Pixabay
Twitter
Facebook

Populaire posts