Historisch moment Joyciline Jepkosgei onder 30 minuten 10 km

Gaat het nog sneller in 2018?

Vandaag den negenden september tweeduizendenzeventien is historie in het hardlopen geschreven. De eerste vrouw die de magische grens van een half uur op de 10 kilometer doorbreekt is Joyciline Jepkosgei.

Dikke marge
Ze doet dat ook niet zuinig. De tijd van Jepkosgei is 29 minuten en 43 seconden. Ze had al het wereldrecord op de 10 in een wegwedstrijd in handen met 30.04. De tijd is dan toch nog verrassend want het is een forse verbetering. Als je zelf meer dan 20 seconden beter loopt over een 10 dan kom je ook juichend over de finish. In dit internationale veld met zoveel talenten en ervaren lopers is dat helemaal bijzonder.

Historische dag die doet denken aan Bannister
De glans aan deze prestatie doet denken aan Roger Bannister. De man die als eerste de magische grens van de 4 minuten voor de mijl doorbrak (16 mei 1954). Daarna volgden snel meer die net zo snel of nog sneller liepen. Het zou zomaar kunnen dat nu ook de race op de 10 in het half uur echt los gaat. Nu het duidelijk is dat het geen onbereikbare tijd is, tenslotte zit Jepkosgei daar 17 seconden onder en dat is een ruime marge in de atletiek, kan het goed zijn dat meer vrouwen deze grens doorbreken. 2017 kan een sprong betekenen in de historie van de atletiek en wegwedstrijden.

2018 nieuw record 10 km?
Of de tijd van Jepkosgei verslagen wordt? Lastig, want deze staat wel erg scherp. Waarschijnlijk houdt Joyciline haar wereldrecord in 2017 nog wel vast. Met een nieuw seizoen en frisse atleten in 2018 kan het record verbroken worden.


Foto: Pixabay.

Populaire posts