Hollandse training: de fiets achterna

Hup, er achter aan. Foto: Pixabay.

Fartlek, tempoduurloop, interval, er zijn heel veel soorten namen voor trainingen. Een van de leukste is toch gewoon de Nederlandse aanpak: fietsjacht.

Mijn ervaring is dat het niet de makkelijkste soort training is. Wel een van de leukste. Plus je moet er redelijk goed voor in vorm zijn. Dat lukt meestal in aanloop naar wedstrijden wel. Daar komt bij dat het ook een ongelooflijk goede manier is om je wedstrijdvorm te testen.

Haal die fietser in
De opdracht is simpel: jaag op de fietsers voor je en probeer die in te halen. Probleem bij deze opdracht: de meeste fietsers gaan té hard. Je verliest al snel de verbinding, in tempo en dan ook mentaal. Toch kom je regelmatig nog een fietser of een groepje fietsers tegen die een redelijk tempo rijden. Dat lijkt dan net wat te hard. Je moet aanzetten en er voor gaan.

Winst voor je conditie
Het grote voordeel is dat je een duidelijk doel is. Je kunt er naartoe lopen. Indirect is het ook een wedstrijd. De vraag gaat meteen in de eerste meters van je versnelling door je hoofd: “ga ik dat halen”. Het is een leuke winst als het goed uitpakt. Pure winst voor je conditie. Psychologisch werkt het ook goed.

Van normaal tempo naar uit je comfortzone
Daar komt bij dat die fietser je uit je comfortzone trekt. Je liep daar je trainingskilometers. Dan opeens komt de kans voorbij om je snelheid te testen. Je had ook in dat makkelijke tempo kunnen blijven hangen. Je weet, als je altijd hetzelfde doet dan weet je wat je krijgt als rendement uit een training. Door te versnellen en de strijd over honderden meters of enkele kilometers aan te gaan krijg je ook een wedstrijdgevoel. Het verhoogde pasritme, meer inzet, blijven kijken en focus op je doel. Dat past allemaal bij een wedstrijdvoorbereiding.

Overigens, laat fietsers niet schrikken. Je loopt je eigen training maar die is niet bedoeld om weggebruikers om te laten vallen. Mensen zijn nog wel eens verbaasd als ze een hardloper opeens naast zich zien. Meestal zie je in de blik de vorm van positieve verrassing.


Twitter
Facebook

Populaire posts