Training: focus op zuinig lopen en de versnelling

Focus kan een beter rendement opleveren van je trainingen.

Nu is de herfst dan toch echt begonnen. Dat heeft ook gevolg voor je trainingen en je wedstrijden. Waar focus je op? Een goede focus kan je meer rendement opleveren.

Stapje meer in je trainingen
Je hebt trainen en trainen. Gewoon lekker rennen en daardoor weet je dat je weer wat toevoegt aan je opbouw. De ambitieuze hardloper zal nog dat stapje meer willen. Hij of zij zoekt naar het beste rendement van een training. Dan kom je ook bij focus uit.

Vertragende omstandigheden
In het najaar zal je meer regen, mist, donkere avonden en nog meer omstandigheden tegenkomen. Dat zijn niet de ideale omstandigheden om je hoogste snelheden te maken. Daarbij raak je ook afgeleid. De regen trekt aan je niet alleen door het gewicht van de druppels maar ook doordat je harder moet werken. In de jaren 70 werd onderzoek gedaan wat toplopers doen met hun focus en de gewone hardloper. Toen werd vastgesteld dat de toploper voortdurend bezig is met zijn lichaam en de recreant juist afleiding zocht. Dat bleek niet te kloppen, het beeld van focus is fijnmaziger.

Trainen en focus in het najaar
Juist met zwaardere omstandigheden kun je (zeker niet wetenschappelijk vastgesteld) heel veel rendement halen uit 2 onderdelen:

1: Focus op zuinig lopen. Dat geldt voor meerdere snelheden. Loop je rustig, loop zuinig. Loop je voor jouw doen heel snel, loop zuinig. Zuinig lopen heeft namelijk de mix van vorm, conditie en energieniveau in zich. Het is altijd handig om goed te leren hardlopen waarbij je niet smijt met je krachten. Al is dat soms wel heel leuk. Daarom zijn crosswedstrijden en fartlek zo mooi om te doen.

2: Versnellend vermogen. De hardloper heeft een bijzondere versnelling nodig. Je bent geen 100 – meter sprinter die na de streep kan uitblazen. Je moet een versnelling tactisch gebruiken want je hebt niet een oneindig vaatje met versnellingen in je. In een wedstrijd kun je enkele versnellingen aan maar daarna houd het toch wel op. In de praktijk moet je een versnelling ook vele honderden meters tot zelfs vele kilometer volhouden. Als je in je trainingen speelt met snelheid en inzet, zoals bij fartlek of bij heuveltrainingen, dan is de focus op je versnellingen interessant. Hoe beter je je eigen kracht leert kennen, hoe makkelijker je tempo en versnellingen in een wedstrijd kunt veranderen. Door tijdens je training daarop de focus te leggen haal je meer rendement uit je training.

Voorbeeld Kipchoge wint Berlijn 2017
Afgelopen weekend zag je een mooi voorbeeld van focus. Onder moeilijke omstandigheden won Eliud Kipchoge de marathon van Berlijn (2.03.32). Het regende flink. En bij kilometer 38 werd hij  verrast door zijn directe en enige tegenstander op dat moment Adola. Kipchoge versnelde niet meteen mee. Hij keek, bleef zijn kansen in de gaten houden en bij kilometer 40 kwam Kipchoge langszij. Adola kon geen versnelling meer inzetten en Kipchoge trok toch de overwinning naar zich toe. Een mooi voorbeeld van focus waar deze superatleet toch optimaal zijn versnelling kon maken.

Foto boven: Pixabay


Mooi om de focus te zien bij de start van de Berlin Marathon. Foto met dank aan NN Running Team.


Twitter
Facebook

Populaire posts