Verschil tussen persoonlijk record en slechte voorbereiding 5,5%


Het is een waarde die je liever niet wil weten. Maar wel interessant. Wat is het verschil tussen een slechte voorbereiding en een persoonlijk record? Op de afstand van een 10 mijl (16 km) was dat 5,5%. Dat valt toch erg mee! Maar dat percentage vertelt meer verhalen.

De weken vooraf waren echt niet goed. Ja, ik trainde wekelijks maar het waren iedere keer korte trainingen. De afstanden bedroegen 5 tot maximaal 8 kilometer. Af en toe een versnelling in de training maar het niveau was te laag voor een interval. Vier dagen voor de wedstrijd liep ik als test een 11 kilometer. In de planning stond een 12 maar het werd al zo donker dat ik na iets meer dan 11 weer bij de voordeur stond. De laatste keer dat ik 16 of meer kilometers trainde was in april en mei. Te lang geleden om nog echt van invloed te zijn op dit resultaat.

Regelmaat werkt
En toch viel het mee. 5,5% verschil tussen de tijd gelopen met een slechte voorbereiding en mijn persoonlijke record op die afstand, is niet echt heel groot. De grootste les hierin is: regelmaat werkt.

Sterker nog, regelmatig trainen is je redding als je geen serieuze voorbereiding voor een wedstrijd wil doen en toch lekker wil lopen op de wedstrijddag. Overigens zegt mijn gevoel dat het geen 21 kilometer had moeten zijn. Dan was ik toch wel door het ijs gezakt in die laatste 5 kilometer.

2 trainingen per week + test
De trainingen vooraf waren kort maar het aantal van 2 in de week werd gehaald. Idealiter loop ik in aanloop naar een wedstrijd toch wel 3 trainingen in de week. Daarbij komt dat de test van de 11 kilometer ook echt heeft bijgedragen aan de conditie. Het was even die prikkel om veel verder te gaan dan je gewend bent. Je legt de focus in de training al bij de wedstrijd waarvan je weet dat je veel langer loopt dan je op dat moment gewend bent.

Andere omstandigheden die hielpen bij het beperken tot 5,5% verschil:
- Lopen in een groepje. De lopers werkten samen en hielpen elkaar.
- Prachtig weer. Wel wat wind maar die speelde geen grote rol.
- Vrijwel vlak parcours. Drie bruggen om te overwinnen maar dat breekt ook weer de lange stukken rechtdoor.

Eerlijk gezegd had ik tegen het einde met een groter verval rekening gehouden. Voor mezelf had ik 2 minuten extra gerekend die uiteindelijk niet op de klok verschenen. De dagen erna had ik flinke spierpijn maar wel een mooi resultaat.

Twitter
Facebook

Populaire posts