Korte afstanden? Denk vaker als een sprinter

Techniek leren? Kijk en leer van sprinters. Foto: Pixabay.


Als duurloper zet je vaak in trainingen de diesel aan. Dat betekent, je maakt een lange afstand op een redelijk makkelijk niveau en dat kun je heel, heel lang volhouden. Dat is ook een trainingsprikkel voor je conditie. Maar bij kortere afstanden, denk aan bijvoorbeeld 5 kilometer mag je meer als een sprinter denken.

Kijk je graag op televisie naar sprinters? Mooi, zoals dat soepel beweegt. Je ziet dat stille bovenlichaam en die snelle pas. Die armen die precies meegaan en het tempo sturen. De wangen trillen van ontspanning. De voeten worden strak onder de billen doorgehaald om die volgende stap in te gaan. Prachtig om te zien. Om van te watertanden zo goed als alles gaat. Stop: zo mooi zou je ook de kortere afstanden moeten kunnen hardlopen.

Leren van sprinters
De huidige atleten van de middellange afstanden doen steeds meer oefeningen die lijken op programma’s van sprinters. Ze trainen op het versnellen. Ze springen als krachtoefening 2 x 10 maal op een verhoging. Ze doen veel meer oefeningen om de allerbeste hardlooppas te cultiveren.

Steeds duidelijker komt er een verband tussen prestatie en techniek. Heb jij de wens om sneller te worden dan wordt het tijd dat je meer doet aan techniek en kracht. Dat is waar sprinters dagelijks mee bezig zijn. Als zij 3 kilometer lopen dan is dat voor hen een duurtraining. De rest is allemaal explosiviteit en techniek om die knallende stappen zo goed mogelijk op de baan te zetten.

Haal gezwabber weg
Hoe korter je wedstrijdsnelheid, hoe meer je tijd kunt winnen door de instelling van een sprinter te pakken. Let op iedere stap. Elimineer energieverlies van slingerende armen en zwabberende voeten. Bijna niemand loopt perfect, je kan altijd weer een leuk verbeterpunt vinden in je trainingen.

Het spel techniek
Hopelijk weet je dat spel ook in de laatste kilometers vast te houden. Want dat is het eigenlijk, een spel van zo goed mogelijk lopen. Je krijgt er geen punten voor want het is geen turnen. Je krijgt er wel tijd voor terug want het zal je een kleine winst opleveren.

20% in trainen besteden aan goed hardlopen
Besteed gewoon 20% van je training aan die optimale techniek. Het is voor de meesten te moeilijk om een hele training aan de perfecte hardlooppas te werken. Dat haalt ook misschien het plezier uit je training. Verdeel het daarom in blokken. 20% besteden aan techniek en gewoon heel goed lopen is niet overdreven veel. Goed te doen en daarna heb je ook de vrijheid om er niet mee bezig te zijn. In je wedstrijd kun je er dan 100% goed op richten en zal je blij zijn dat je soepel, goed en superzuinig loopt.

Populaire posts