Slecht weer doet je niets maar gladheid welDe afgelopen weken heb je als buitensporter toch met enige zorgen naar het weer gekeken. Sommigen hebben zelfs trainingen overgeslagen vanwege kou en alle soorten neerslag. Dat hoeft echt niet en hier staat waarom.

Regen is vervelend. Het is maar water, zegt de die hard sporter. Je hoeft er echt niet veel last van te hebben. De truc bij de combinatie van winter en neerslag is om goed te letten op de keuze van je kleding. Zit dat goed, dan kun je bergen verzetten en kom je toch moe en voldaan terug van je training. Zelfs met een gevoel van comfort. Je kunt er heel veel bij bedenken maar check in ieder geval deze 2 items.

Pet
Het eerste hulpmiddel is een simpele pet. Eentje met een stevig klep. Dat houdt een redelijk deel van de regen uit je ogen. Plus het beschermt lang – vaak langer dan je denkt – dat je hoofd nat wordt. Ook al is die pet nat, dan nog is het een bescherming voor je hoofd. Dat scheelt in de perceptie van de kou en het houdt de regen weg. Nu heb ik zelf een iets slimmere pet, speciaal voor het hardlopen. Er zit op de helft rondom een band die is opengewerkt. Daar kan koelere lucht instromen. Het is echt fijn als je een pet koopt die rekening houdt met het naar buiten geleiden van de warmte. Tenslotte ben je hard bezig als hardloper. Ook al vriest het, je krijgt het snel warm.

Binnen één training van een half uurtje kreeg ik te maken met hagel, regen, sneeuw (bleef echt liggen) en zowaar was het ook nog een kilometertje droog. Die pet heeft echt zijn waarde bewezen tijdens deze training.

Jack
De volgende kledingkeuze is die van je jack. Voor de winter; denk aan temperaturen net boven en behoorlijk onder nul, heb ik een stevig jack. Lekker reflecterend en dikker afgewerkt. Het is niet zo een licht eenlaags dun jackje, het is gemaakt van twee lagen. Deze houdt het water behoorlijk tegen, maar het is niet volledig waterwerend. In dat half uurtje met hagel, regen en sneeuw had ik door dat jack nergens last van. Let goed op de keuze van je jack en je kunt echt het hele jaar door hardlopen in Nederland.

Een paar dagen later werd die mooie eerste laag sneeuw opgevolgd door nog een laag. Toen werd het door iedereen lekker platgereden en aangestampt. Resultaat: glad. Tijdens die dagen heb ik er toch maar voor gekozen om niet te lopen. Allerlei soorten neerslag zijn niet erg maar het risico op gladheid vermijd ik liever.

Twitter

Facebook

Populaire posts