Over het goede voornemen voor 2018 en balans in hardlopen


Heb jij eind 2017 ook je hardlooptrainingen laten versloffen? Nou, bij mij was dat zeker het geval. Door extra opdrachten en cadeautjesstress bleef weinig tijd over voor hardlooppassen. Daarbij werd ik ook nog eens verkouden. Aan de bak nu het weer 2018 is. Daar zit nu net een punt van aandacht.

Als je het versloffingsgevaar niet hebt kunnen ontwijken is nu ook je vorm een stuk minder. Je zal merken dat je nog prima kunt hardlopen ondanks dat je meerdere weken niet hebt getraind. Het tempo ligt een stuk lager. Heel veel lager. Het scheelt al snel ongeveer 20 seconden per kilometer op de normale gemiddelde trainingssnelheid en dat is voor een hardloper best veel.

Hard gaan of goed gaan?
Je hebt dan nu de neiging om extra hard te gaan lopen. Je denkt een gat te moeten vullen. Dat is niet waar. Laat je leiden door de gedachte dat je met een goede balans ook heel snel weer terug komt op je oude niveau. Zeker, je bent met een wat voorzichtige aanpak minder snel terug op dat niveau maar je maakt er wel een betere basis mee. Meerdere weken met rustige duurlopen, soms een variatie met een lichte vorm van fartlek zorgt voor grote sprongen vooruit. Daarbij loop je minder gevaar op een blessure. Waarschijnlijk is het verschil maar een paar weken. Toch teken ik liever voor de veilige aanpak in dit geval.

Tip over doelen stellen
Ook het gevoel dat je hardlopen wat achterop is gebleven in december? Doelen stellen die gaan over balans in plaats van snelle tijden zijn in dit stadium de betere keuzes.

Voor mezelf houd ik een schema aan van drie tot vier weken met rustige duurlopen en aangepast fartlekniveau. Daarna kijk ik hoe de vorm is voordat ik doorschakel naar intensievere trainingsvormen. Dat zal ook een goed moment zijn om een nieuw doel, een wedstrijd, te stellen.

Veel hardloopplezier in 2018!

Twitter

Facebook

Populaire posts