Yoghurt de witte hardloopmotor


Yoghurt hoort bij veel Nederlanders vast in het eetpatroon. Voor hardlopers is het een fijn product: makkelijk te eten, vocht en eiwitten. Wat wil je nog meer! Je kunt in de supermarkt kiezen tussen heel veel soorten. Daar zit net gevaar, want het is gezond zo lang het niet te vet is en niet teveel suiker bevat. Maar wat is té vet?

Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker en diabetes type 2.

Welke yoghurt staat in de Schijf van Vijf?
-         Een yoghurt past in de Schijf van Vijf als deze per 100 gram:
-         Minder dan 1,1 gram verzadigd bevat
-         Maximaal 6 gram suiker bevat

Wanneer staat yoghurt niet in de Schijf van Vijf?
Yoghurtsoorten met relatief veel verzadigd vet staan niet in de Schijf van Vijf. Het gaat hierbij om “volle” yoghurts met meer dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 gram. Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.

Te vet?
Hierboven staat de officiële omschrijving van het Voedingscentrum. Mede door hardlopen heb ik de neiging om wat snel gewicht te verliezen. In overleg met een diëtiste is daarom voor mij gekozen voor een yoghurtsoort die 10% vet bevat. Om voor jezelf te bepalen wat een gezonde yoghurtsoort is heeft het Voedingscentrum een overzicht gemaakt. Welke yoghurtsoorten staan in de bekende Schijf van Vijf en waarom:

Griekse yoghurt
Volle Griekse yoghurt bevat meestal meer vet en calorieën dan gewone volle yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel. Het vet in yoghurt bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Er zijn ook varianten van Griekse yoghurt met minder vet of heel weinig vet, deze heten vaak “yoghurt Griekse stijl”. Alleen de varianten met minder dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 gram staan in de Schijf van Vijf.

Bulgaarse yoghurt en kefir
Bulgaarse yoghurt is gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Volle Bulgaarse yoghurt bevat relatief veel verzadigd vet. Het is zelfs vetter dan gewone volle yoghurt. Alleen de varianten met minder dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 gram staan in de Schijf van Vijf. Kefir bevat minder vet en calorieën dan Bulgaarse yoghurt. Aan kefir worden naast melkzuurbacteriën ook gisten toegevoegd. Het bevat wat koolzuurgas. Daardoor prikt het een beetje.

Skyr
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten. Van yoghurt of kwark met wat meer eiwit kun je dus iets langer een vol gevoel hebben. Gemiddeld krijgen mensen (niet de stevig trainende duursporter) in Nederland meer dan voldoende eiwitten binnen en is eiwitrijke yoghurt of kwark niet nodig.

Yoghurtachtige producten met kokossmaak
Yoghurtachtige producten met kokossmaak kunnen gemaakt worden van koemelk, kokosmelk of soja. In yoghurt op basis van kokosmelk zit veel meer vet en verzadigd vet en veel meer calorieën dan in gewone volle yoghurt. Daarom passen die varianten meestal niet in de Schijf van Vijf. In de varianten op basis van koemelk zit vaak ook meer vet en verzadigd vet en kan veel meer suiker zitten dan in gewone magere yoghurt. In yoghurt met kokossmaak op basis van soja zit wat meer vet en calorieën dan in gewone magere yoghurt. Bij yoghurtachtige producten op basis van kokosmelk, soja of andere plantaardige ingrediënten is het belangrijk dat er voldoende eiwit in zit en dat er calcium en vitamine b12 is toegevoegd.

Geitenyoghurt
Geitenyoghurt is gemaakt van geitenmelk bevat ongeveer evenveel vet, eiwit en koolhydraten als volle yoghurt gemaakt van koemelk.  Omdat geitenyoghurt meer dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 gram bevat staat het niet in de Schijf van Vijf.

Gezonde vruchtenyoghurt?
Trek de deur van het koelschap van de supermarkt open en je vindt heel veel varianten op vruchtenyoghurt. In bijna al deze varianten zit veel toegevoegd suiker maar het verschil tussen de soorten is groot. Het lijkt gezond maar je krijgt teveel zoet binnen. Je hebt het dan al snel over een hoeveelheid die overeenkomt met meerdere klontjes suiker. Kijk goed wat er in deze producten zit, voordat je denkt dat je heel gezond bezig bent.

Twitter
Facebook

Populaire posts