De kunst van het hardlopen beheersen


Recentelijk werd ik toch overgehaald om weer een halve marathon te lopen. Let wel: dat is het doel. Dat betekent trainen. Nog meer trainen en de truc: beter trainen. Het is tijd om het hardlopen nog beter te beheersen.

Van kort naar beheersing
De conditie heb ik afgelopen wintermaanden behoorlijk op peil gehouden. Korte duurlopen doen wonderen voor het in stand houden van je conditionele vorm. Dat is heel fijn, je voelt je daar ook energierijker door maar het is nog niet genoeg voor een halve marathon. Ken je het gevoel van het beheersen van de kunst van het hardlopen? Dat gevoel is dat het makkelijk gaat. Je loopt hard en de afstand wordt eigenlijk geen probleem meer. Je loopt, het gaat prima en je komt ook vol plezier weer thuis. Dat lukt pas als je meerdere uren in de week hardloopt. Je moet eigenlijk ‘vlieguren’ maken. Tel je die uren bij  elkaar op dan komt daar het punt dat je het hardlopen beheerst. Je vorm raakt in orde en je kunt met je sport spelen.

Meer spelen op je hardloopschoenen
Spelen moet je zien als; leuke variaties maken met snelheid. Of regelmatig een lekker uitdagende ondergrond opzoeken. Een paar weken geleden beklom ik kleine steile heuvels in het Limburgse landschap. Als die beheersing er is dan wordt het hardlopen extra leuk. De fun stijgt als je meer kunt spelen met het hardlopen.

Training is fluïde
Nou die halve marathon nog. Het duurt nog ongeveer een week of zes. Ja, je hebt gelijk, ik ben inderdaad aan de late kant om de sprong vanuit mijn huidige vorm met korte duurlopen naar een fatsoenlijke halve marathonvorm te maken. De afstand gaat me wel lukken maar het zal geen scherpe tijd worden. Dan zou ik toch meer uren moeten steken in de piekfase. Die ontbreekt waardoor ik kies voor een forse verbetering van mijn basis. Wie weet loopt het wel zo lekker dat je net onder die piekfase uitkomt. Vorm is wat dat betreft redelijk fluïde. Ja, je moet er veel uren in steken maar de kwaliteit waarmee je dat doet is naar mijn ervaring minstens zo belangrijk. Met de juiste aandacht en trainingsmethoden kun je daardoor nog heel ver komen in een relatief korte tijd. Als je de kwaliteit in je trainingen hoog houdt kun je in korte tijd nog meer je hardlopen beheersen. Dat maakt het trainingsspel in mijn ogen nog leuker.


Twitter
Facebook

Populaire posts