Terug van longontstekingNa twee maanden herstel kan ik wel weer melden dat het hardlopen lekker gaat. Het is nog allemaal rustig loopwerk, ook omdat ik voor nu nog geen groot doel voor ogen heb. Een longontsteking is zachtjes uitgedrukt geen pretje. Je voelt je echt heel ziek. Mocht jij een longontsteking oplopen, let dan heb je misschien veel aan deze ervaringen.

Mocht je het oplopen, bedenk dan dat je echt hersteltijd nodig hebt. Het hangt natuurlijk helemaal af hoe zwaar de ontsteking is. Ik had een lichte vorm maar had toch echt wel vijf weken nodig ná de afronding van de kuur met antibiotica om met een eigen persoonlijk veilig gevoel de hardloopschoenen aan te trekken.

Ontsteking weg maar nog niet klaar
De ontsteking is na een kuur wel voorbij, sommige mensen moeten terug voor een vervolgkuur. Ná die kuur ben je nog niet klaar. Je bent niet in één keer fris, scherp en weer bij de les. Je bent verzwakt en je hebt tijd nodig om aan te sterken. Overigens helpt hardlopen wel in dat verbeterproces maar lichte belasting heeft echt de voorkeur. Nu acht weken later durf ik wel weer de duurlopen te combineren met lichte versnellingen. Niets raars, niet extreem ver, blijf gewoon binnen de grenzen van wat je aankan.

Opbouwen
Daar komt bij de je ook die antibiotica niet zomaar kwijt bent uit je lichaam. Heel eenvoudig verteld, haalt de antibiotica ook de goede bacteriën weg. Voordat je dat weer in je gestel heb opgebouwd ben je snel een paar weken verder.

2x in 8 weken!
Net vandaag hoorde ik van iemand die voor de tweede keer in vier maanden met een longontsteking zat. Dat is pittig. Let bij een longontsteking echt op. Na een kuurtje antibiotica ben je er vanaf maar doordat je nog echt hersteltijd nodig hebt, kan een volgende ontsteking makkelijk ontstaan. Dat jojo-effect wil je als hardloper zeker voorkomen, ga daarom extra rustig van start. Voel je weer in je bovenste luchtwegen irritatie ontstaan, sla dan even het trainen over.

Blijf lekker gezond hardlopen en let op of zware trainingen wel kunnen. Let extra op bij mensen in je omgeving die ziek zijn en luister naar je lichaam. Dan kan het hardlopen helpen om vervelende ziektes zoals een longontsteking buiten je deur te houden.

Populaire posts