Verbeteren op 5 x 1 minuut


30 januari 2020. Deze blog start pijnlijk, op 8 december 2019 brak ik mijn pols. Toen ik mijn hoofd van het ijs optilde lag mijn hand daar in een verdraaide vorm. Het was een grote S geworden in plaats van een strakke onderarm en een rechte pols. Daarna volgden vijf lange weken in het gips waarin je hele hand steeds stijver wordt. Nu biedt een voorzichtige interval weer perspectief.

Wat is alles ongelooflijk stijf en pijnlijk geworden. In het Duits heet de pols zo mooi ‘handgelenk’. Lenken is sturen. Dat is helemaal waar, alles wordt mooi aangestuurd vanuit die smalle pols. Nu zit dat nog allemaal op slot. Na vijf weken kon ik net nog mijn vingers buigen maar meer zeker niet meer. Nu kan ik al weer lichte dingen oppakken. Dat komt ook door een doorbraak.

Met een pols die herstelt, merk je dat je ongelooflijk inactief wordt. Echt tot op het ongezonde af. Je fietst niet. Je kan nog heel weinig in huis doen en ondertussen doe ik veel zittend werk. Ik moest iets doen. De eerste actie was de wandelapp eens goed bekijken op mijn smartphone. De volgende stap is gewoon lekker regelmatig dagelijks gaan wandelen. Hardlopen kan niet. Het voelt niet fijn in de hele onderarm. Wandelen gaat prima.

2 – 3 minuten + 1 minuut hard x 5
Met de kennis van het hardlopen heb ik een oersimpel schema meerdere keren uitgevoerd. 2 tot 3 minuten wandelen en 1 minuut hardlopen, keer 5.

Stel je er niet te veel van voor want het hardlopen zit door de irritatie aan de onderarm en het verval in conditie op een licht duurlooptempo. Toch is het een doorbraak. Die arm die op 8 december gezet is, krijgt met het wandelen en 5 x 1 minuut hardlopen een flinke stoot doorbloeding. Ik merkte het meteen die avond op de bank. Voorzichtig werden de aderen weer zichtbaar. Het prikkelde maar het was de prikkeling van de heling.

De komende weken ga ik deze aanpak nog een paar keer herhalen. Het is een lange weg terug om weer alles te kunnen doen met mijn pols en hand. Met de hulp van hardlopen gaat het lukken om de kwaliteit van bewegen verder te verbeteren.

Twitter
Facebook

Populaire posts