Buien voorspellen en trainen in halfuurtjes


5 maart 2020 - Gister toch heerlijk een 8 km ronde getraind. Stralend weer, prachtig Hollands licht en de koppen van de narcissen begroeten je onderweg. Oooh wat fijn. Hoe anders was het de afgelopen weken. Om slim te trainen ging het niet om kilometers en vaartspel maar hoe goed je de buien kon voorspellen.

Voor mij persoonlijk is de 8 weer een mijlpaal. Die 8 is nu twee keer gelopen. Het had al drie keer moeten zijn maar daar kwamen ze weer; de buien. Wat was het nat in de afgelopen weken. Het leek altijd wel op de loer te liggen, die korte stevige buien. Of het nu overdag of ’s avonds was, heel vaak zat water mijn loopambities in de weg.

Nu ben ik wel blij met die goede weerapps want ik heb toch menig hemelwater omzeild door op de droge tijden te letten. Toch heeft mijn hoofd heel veel regendruppels getrotseerd. Daar zit iets menselijks achter. Dat heet uitstelgedrag. Je weet dat je gaat lopen. De hardloopkleding en dat windjack liggen klaar. Het horloge is opgeladen. Dan toch doe je weer even een ander dingetje. Nog even iets voor de kinderen. Toch nog dat mailtje beantwoorden van je werk, terwijl dat ook later kon. Resultaat: je loopt toch een deel in de regen.

Richten op droge halfuurtjes
Deze winter dwong me wel om dat uitstelgedrag te verminderen. De buien volgden elkaar zo snel op dat je wel echt moest richten op die droge halfuurtjes. Dat past bij mijn huidige schema waarin ik echt weer moet opbouwen. Begin december brak ik mijn pols. Hemeltjelief wat wordt je daar inactief van. Je kunt geen meter meer hardlopen. Je ziet je conditie met de week achteruit hollen. Na twee maanden is er weinig meer over van die vorm die lag tussen een redelijke halve marathon en gewoon een goede 10 km. Het is weer tijd om te bouwen. De pols gaat best goed en dan kan ik weer in de hardloopschoenen.

Waar ik voorheen niet moeilijk over deed, een trainingsronde van 10 km ging heel gemakkelijk, moet ik er nu echt moeite voor doen. De km-tijden liggen nog laag maar de afstanden gaan weer redelijk. Een basis van veel korte loopjes in de afgelopen drie weken van 5-6 km per training levert me nu voordeel op. De 8 is best een eind maar vooral afgelopen weekend met dat stralende weer, werd het echt een leuke run. Laat dat voorjaar maar komen.

Populaire posts