Hardlopen gaat nu minder om presteren en meer om goed te voelen


9 juni 2020 – We zitten in een periode waarin we steeds meer versoepelingen meemaken ná de intelligente lockdown. Hoe raar het ook klinkt, dit is ook van invloed op hardlopen. Mooi onderzoek van ASICS laat zien hoe belangrijk het hardlopen is tijdens beperkende maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Voor mij laat het zien dat we als hardlopers minder hechten aan presteren en snelle tijden maar meer aan mentaal lekker in je vel zitten.

Tof, meer hardlopers
Een nieuw onderzoek* naar hardloopgedrag en mentale gezondheid tijdens de lockdown, onder 14.000 mensen wereldwijd, laat zien dat meer mensen rennen om zich mentaal beter te voelen. Daarnaast blijkt uit de laatste cijfers van sportapp Runkeeper** dat Nederlanders veel zijn gaan hardlopen in tijden van corona. Runkeeper noteerde in Nederland een enorme groei in maandelijks actieve gebruikers afgelopen periode.

Uit het onderzoek, namens sportmerk ASICS, onder 14.000 regelmatige sporters*** in 12 landen blijkt dat meer dan een derde (36%) nu actiever is dan voor de coronacrisis. ‘Ondanks het feit dat de meeste sporten tot stilstand zijn gekomen door sociale afstandsmaatregelen,’ meldt het sportmerk daarbij. Zelf denk ik juist dat dankzij beperkende maatregelen in sporten, meer mensen gingen hardlopen. Je mocht tenslotte in Nederland gewoon met je hardloopschoenen de straat op tijdens de lockdown.

Cijfers van ASICS fitness-tracking-app, Runkeeper, laten zien dat hardlopers van elk niveau vaker vooruitgang boeken. In april 2020 zag de app het aantal registraties in Nederland met 464% toenemen en het aantal maandelijks actieve gebruikers met 75% in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar. In vergelijking: wereldwijd ligt dit rond de 44%. Het meldde ook een piek van 111% bij mensen in Nederland die wekelijks hardlopen.

Hardlopen om geestelijk gezond te voelen
Het onderzoek laat ook zien dat voor de meerderheid van de mensen sporten meer is dan alleen lichamelijke gezondheid. Twee derde (67%) zegt dat lichaamsbeweging hen helpt mentaal om te gaan met moeilijke situaties zoals deze, waarin we ons nu bevinden. Acht op de tien (78%) hardlopers zeggen dat ze door actief te zijn zich zowel lichamelijk als geestelijk gezonder voelen en een groter gevoel van controle hebben. Een vergelijkbaar aantal (81%) zegt dat hardlopen essentieel is om hen te helpen hun geest leeg te maken.

Martijn Mensink, oprichter Mindful Run en ASICS Frontrunner zegt: "Bewegen en hardlopen zijn tijdens de ‘intelligente’ lockdown en sociale afstandsmaatregelen een centraal onderdeel geworden in het dagelijkse leven van veel mensen. De bevindingen van dit onderzoek bewijzen dat een loop of run veel meer is dan alleen een loop of run, vooral in tijden van crisis. Het is een manier voor mensen om gezond te blijven, maar het is meer dan dat. De mentale druk en de uitdagingen die deze tijd met zich mee brengt, kunnen even opzij gezet worden tijdens de activiteit."

En wat ná COVID-19?
Over de hele linie geven hardlopers aan net zo actief te blijven als deze crisis voorbij is. Bijna driekwart van de hardlopers (73%) zegt dat ze zoveel willen blijven hardlopen als nu, nadat de coronacrisis ten einde is gekomen, terwijl zeven op de tien (70%) mensen die regelmatig sporten vastbesloten zijn vast te houden aan de belangrijke rol die sport en beweging momenteel spelen in hun leven. Misschien wel het meest bemoedigend, van degenen die pas begonnen te rennen nadat de coronacrisis was begonnen, zegt bijna tweederde (62%) dat ze van plan zijn er in de toekomst aan vast te houden.

“Hardlopen is voor veel mensen tijdens deze periode een belangrijk middel geworden om hun fysieke en mentale welzijn versterken. Eerder bewijs heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging effectief is om psychische aandoeningen te voorkomen en te behandelen. Deze bevindingen ondersteunen dat. Al met al versterkt het onderzoek wat we instinctief weten: fysieke activiteit zorgt ervoor dat we ons beter voelen,” aldus Martijn Mensink.

Start met 4 vragen
Voor beginnende hardlopers is het soms lastig om het goed passende paar hardloopschoenen te vinden. Het Japanse sportmerk heeft daarvoor een paar simpele basisvragen die je op weg kunnen helpen. ASICS moedigt alle hardlopers aan om hun perfecte schoen te vinden.

Foto: met dank aan ASICS.
Verwijzingen naar het onderzoek
*Het onderzoek is afgenomen in mei 2020 onder 14.000 sporters in totaal, verdeeld over 12 markten, allemaal tussen 18 en 64 jaar en die minstens één keer per week sporten. Elke markt had 1.000 respondenten, tenzij anders aangegeven. Markten: Australië, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Rusland, Spanje, Verenigd Koninkrijk (2.000) en Verenigde Staten (2.000).

** Runkeeper User Trends | Running in the Era of COVID-19, mei 2020.

***Mensen die minstens één keer per week sporten.

Populaire posts