Laat je goed zien, gebruik bewegend licht en reflectie. Foto: Matthew Brodeur via Unspslash.

12 november 2020 – We zitten midden in de herfst. Prachtig, die natuur die van kleur verschiet. Van groen, naar geel naar bruin. Het riet dat zo mooi afsteekt langs de waterkant. Maar dat zie je allemaal niet als je niet midden op de dag kunt hardlopen. Door werk en gezin loop ik vaak in de avond hard – pikkedonker. Dan wil je ook echt gezien worden. Daar gaat deze licht post over.

Gelukkig woon ik in een gebied waar alle ruimte is voor leuke rondes hardlopen. Mooie paden, water, park, bruggetjes. Het is er allemaal. Gelukkig ook niet veel verkeer in deze buurt. Toch wil ik wel goed opvallen. Daarbij zorg ik meestal voor kleding die opvalt in het donker, met goede reflectiestrepen of punten. Dat scheelt al heel veel. Daarbij loop ik vaak bewust op verlichte routes.

Led klein maar opvallend
Zo een groot licht zoals op de foto heb ik zeker niet bij me. Ik wil er wel een punt mee duidelijk maken. Vaak neem ik een licht bandje met drie van die led-lampjes mee. Lichtmotto: klein maar fijn en duidelijk. Dat zijn rode ledjes en dat is omdat rood de connotatie ‘pas op’ heeft bij je omstanders.

2  redenen
Die band met led-lampjes houd ik meestal in m’n linkerhand vast. Dat heeft 2 redenen:
1 - Dat is de kant waar mensen je passeren, dat zijn dan meestal de fietsers en auto’s.
2 - Mensen zijn gericht op beweging, met de beweging in je hand van de drie led-lampjes op een rij val je goed op.

Beweging in reflectie
Dat menselijke gedrag, dat we actiever opletten bij beweging komt ook goed van pas bij het dragen van reflectie in je hardloopkleding. Als dat lekker danst dan val je goed op. Ik vind het dan ook raar dat ontwerpers van hardloopmerken niet meer met dit effect spelen. Wie weet wordt het effect van reflectie meer opgepakt door de merken na deze post.

Routine in lampjes inbouwen voor je trainingen
Zelf bemerk ik dat het meenemen van lampjes een beetje ‘gedoe’ is. Het moet goed werken of opgeladen zijn. Eigenlijk wil je geen extra ballast mee als hardloper. De band met de drie led-lampjes is zo licht en zo makkelijk vast te pakken dat ze voorbij gaan aan die ‘gedoe-gevoel’ dat ik deze toch altijd meepak. Heb jij moeite met het meenemen van lampjes? Verzin dan een routine waarbij je het niet meer erg vindt. Dan gaan ze altijd mee en val je altijd op.

Vergis je niet. Ook al loop je routes onder straatlantaarns, je bent toch moeilijk zichtbaar voor automobilisten en fietsers. Lichtjes mee, goed kijken naar het verkeer, contact zoeken met bestuurders als je twijfelt en bij echte twijfel gewoon even stilstaan of achteruit stappen.

Twitter
Facebook

Populaire posts