Je kan zo snel zoveel meer!

 

Genieten van hardlopen bij de Maas.

 

10 januari 2021 - “Ben je nog veel aan het hardlopen de laatste tijd?“ Een vraag van vrienden en familie die vaak wordt gesteld. Iedereen weet wel dat ik daar veel mee bezig ben. Het is mijn grote sport van dit moment en het is ook onderdeel van mijn werk. Daardoor ben je er in je hoofd nog veel meer uren mee bezig dan de trainingen op zichzelf. Nu valt mij begin van dit jaar weer een bijzonder fenomeen op. Je kan snel zoveel meer dan je denkt!

Het antwoord op de openingsvraag? Ja, voor mijn doen train ik relatief veel. In de kerstvakantie was er even twee weken voor meer tijd in de hardloopschoenen. Heerlijk, het is een deel van mijn ontspanning. We waren met het gezin bijna twee weken in Landal park Lommerbergen. Door de lockdown zaten zo goed als alle ‘harde’ faciliteiten potdicht. Geen mooi zwembad. Geen gezellige horeca. Ook geen georganiseerde activiteiten. De net opgeleverde buiten sport- en spelfaciliteiten werden door de gasten volop gebruikt. Het voetbalveldje zorgde voor uren speelplezier. Gelegenheidsteams  van de jeugd wisselden elkaar af als een rivier aan sportieve activiteiten. Vooral de interactieve voetbalmuur werd volle dagen gebruikt.

Lommerbergen, Beesel, Reuver naar Kessel
Het gaf mij tijd om wat vaker door het bosje tussen het vakantiepark en Beesel te rennen. Nog mooier was de route door het bos, naar de buitenkant van  Beesel naar de oude molen en dan langs de Maas naar de pont naar Kessel. Dit stuk heb ik in vele varianten gelopen. De trainingen waren net zo gevarieerd in afstanden, van 5 tot en met 9 kilometer. Park Lommerbergen biedt genoeg ‘bergen’ om je even op uit te leven. Daarbij liep ik ook een paar keer in het pikkedonker van de avond. Dan was het vooral goed oppassen op het dijkweggetje van en naar het pontje naar Kessel.

Bam in een keer naar een uur hardlopen
Het bijzondere fenomeen van het hardlopen; als je regelmatig kort hardloopt kun je heel snel de duur van je training ophogen. Doe dat wel verstandig en luister goed naar spieren, hart en longen (daar hoor ik al die experts nooit over terwijl het je grote motor is). De regelmaat van trainen zorgt er bij mij voor dat mijn basis stevig is. Ik kan daarna makkelijk een stap hoger zetten in de duur van de training. Let op, de duur, niet de snelheid.

Na de kerstvakantie met 5 trainingen liep ik op 1 januari mijn ambitie van een 10 km. Dat ging overigens niet makkelijk. Pas de laatste 3 kilometer voelden goed aan. Weer een week later tikte ik de 1 uur training aan. Dat ging wel weer makkelijk. Het blijft me verbazen dat je lichaam door de regelmaat in trainen snel door kan naar een volledig uur hardlopen.

Regelmaat met lage hartslag
Wil je langer hardlopen? Vergeet even de adviezen over interval of andere vormen van snelle trainingen. Focus op regelmatig trainen waarbij  je bij iedere training vooral goed hersteld bent van de vorige training. Focus op een lage hartslag. Als je een ervaren hardloper bent, kun je snel de ambitie van 1 uur hardlopen bereiken.

Veel plezier in de trainingen. Groeten, Marc

Facebook
Twitter
 

Populaire posts