Grip in de gladde modder

 

Droge trails in Nederland zijn meestal niet zo stijl. Zand, modder, keien, boomwortels kom je wel vaak tegen.

Heb je specifiek trailschoenen nodig in Nederland? Nu vormt trailrunning niet het hart van mijn trainingen maar af en toe heb ik heel veel lol op de paden. Dan voldoen meestal mijn wegschoenen maar let op de mix van weer en ondergrond en je hebt zomaar specifieke schoenen nodig.

 

Eerlijk gezegd zijn er niet veel situaties waarbij je echte trailrunschoenen nodig hebt in Nederland. Maar als dan de situatie zich voordoet ben je extra blij met materiaal dat specifiek voor die klus is gemaakt.

 

Regen, heuvel, modder en dan ...

Denk je in, een heuvel in Limburg of Drenthe en dat op een regenachtige dag in het najaar. De regen is voorbij, het weer is opgeklaard en jij gaat lekker lopen op die prachtige paden. Met gewone wegschoenen kan je daarbij de grip verliezen op de modder die ontstaat.

 

Ook kan je in de situatie komen waarbij je toch niet de grip echt verliest maar voor je gevoel is het alsmaar op eieren lopen. Dat houd je tegen, het beperkt je vrijheid van bewegen door wat je in je hoofd voor beeld hebt.

 

Daar heeft Hoka een goede schoen voor. In de productbeschrijving staat dat de Mafate 4 geschikt is voor bergachtig terrein vooral vanwege de uitstekende grip. De schoen hebben we niet getest maar als nog steeds die prima Vibram zool eronder zit van de Mafate 3 dan heb je uitstekende grip. Als Hollander vind ik de 'bergachtige' omschrijving niet zo belangrijk maar ik vermoed dat je helemaal goed door Hollandse gladde modder komt. Dat geeft een veilig gevoel als je op pad gaat. Met deze schoen kun je lang op pad. Een lange trail waar je uren mee bezig bent? geen probleem voor de Mafate 4. En gelukkig gaat deze ook lang mee en dat maakt het de investering waard.

 

De zool heeft een stevige noppenstructuur en dat maakt het lopen over de verharde weg minder prettig dan de wegmodellen van dat merk.

 


Om de onderkant goed te laten zien hebben we een uitvergroting gemaakt van een van de HOKA productfoto's. Je ziet de noppenstructuur over de middellijn van de schoen en daarmee heb je goed grip of je nu stijgt of daalt.

 

Duurzaamheid voor je geld

Als loper ben ik blij dat een merk aandacht schenkt aan duurzame materialen. Dat lijkt uit de beschrijving goed naar voren te komen. Gretchen Weimer, Global Vice President of Product bij HOKA: “De Mafate Speed is terug en lichter dan ooit, met vernieuwde demping en tractie voor onverschrokken lopers die op zoek zijn naar de meest uitdagende trails. In samenwerking met onze atleten en testers hebben we hard gewerkt om een topschoen voor te leveren die zelfs de lastigste trails met gemak aankan. Deze vierde variant in de Mafate Speed-lijn is gemaakt voor de lange termijn en bevat alles dat onze fans waarderen aan de Mafate Speed, maar dan op een nóg hoger niveau."

 

De Mafate Speed 4 is verkrijgbaar vanaf deze maand op www.hoka.com en bij geselecteerde hardloopspeciaalzaken. De adviesprijs voor de Mafate Speed 4 is €180,-.


Foto's: met dank aan HOKA.


Populaire posts