Marathon Amsterdam een groot avontuur

 

Start 2022 in het Olympisch Stadion. Foto met dank aan Polar. Fotograaf: Lars van Hoeven.


De TCS Amsterdam Marathon 2022 werd voor mij één groot avontuur. Gelukkig kon ik het bezegelen, yes, de eerste marathon is binnen. Een impressie.

Het was echt een mooie dag voor een marathon op 16 oktober 2022. Droog, lekker weer en zonder dat ik het doorhad steeg de temperatuur er lustig op los op die ochtend. Het leek dan zo’n heerlijke kruising tussen herfstig weer en een zomerdag maar zo zag het er niet in het begin naar uit. Als marathonloper moest je je vroeg melden. De start was pats boem om 09.00. Vroeg voor mijn doen op een zondagochtend. Maar het was als loper natuurlijk helemaal geen gewone dag. Het voelde voor mij als opstaan in het holst van de nacht. Donker en pas op de fiets naar het station zag ik een voorzichtig streepje licht.

Ondertussen was de buienapp nooit ver weg van mij. Alles duidde erop dat het een lastige start kon worden. Vlak langs Amsterdam scheerde een regengebied. Bij de overstap naar de metro moest ik nog een sprintje trekken om niet té nat te worden. Wat moet je doen, welke kleding moet je aan? Het regenjack, wel of niet aan voor de start? Het hoefde uiteindelijk niet. Je hoefde ook niet meer dan een loopshirt aan want het was al vroeg warm.

Snelle of té snelle start
Oké, ik startte te hard maar het ging ook echt lekker. Het was aan de snelle kant van mijn bandbreedte in mijn marathontempo dat ik drie maanden geleden in gedachten had. Op mijn Polar hartslagmeter houd ik in de gaten dat ik onder het omslagpunt blijf. De focus erop. Veel muziek en geluid om je heen. Maar het voelde goed en het ging goed. Het gekke is dat de meningen sterk verdeeld waren over het lange stuk langs rivier de Amstel. De een vindt het saai daar maar ik zat in het deel dat het heerlijk lopen vind. Mooi groen, een mooie oversteek naar de andere oever en lieve mensen die je gemeend aanmoedigen langs de kant. Waarvoor dank. Hopelijk blijven jullie dat nog jaren doen. Als je dan weer Amsterdam in rent, valt het toch weer even tegen. De stadse hoogbouw, het industrieterrein, dat zijn niet de leukste delen. Overigens heb je wel dan weer een lekker brede weg zodat je niet meer op je hielen getrapt wordt. De ruimte tussen de lopers werd daar ineens heel groot.

De pacers komen voorbij
De 3.30 pacers komen me voorbij op een kilometer of elf voor de finish. Even twijfel ik om aan te haken. Want het is haalbaar. Maar een kwart marathon lopen op een tempo dat echt een stuk hoger ligt? De ratio zegt ‘nee’ en die volg ik voor deze keer. Het is wel een les voor de volgende keer. Beter trainen op die laatste kwart en ik kan mee met die groep. Het kan echt.

Toch worden de laatste 7 tot 6 kilometers nog meer dan zwaar. Met dank aan mijn sporthorloge houd ik in de gaten hoe hard ik werk en wat ik nog kan. Daarmee weet ik het inzakken van het tempo regelmatig weer om te buigen. Focus op wat je kunt en waar van je weet dat je het kunt en je komt heel ver. Op 800 meter voor de finish hoor je het stadion. Dan duikt die grote muur van dat oude stadion op. De toren waar ooit de Olympische vlam brandde. Heerlijk, je weet nu zeker dat je het gaat halen.

Ongewisse uitkomst van de marathon
Want dat zal door alle nieuwe marathonlopers gaan, van tevoren is de afstand zo lang dat je niet precies de uitkomst weet van deze wedstrijd. Het is gelukt. Het hele avontuur van de voorbereiding is bezegeld met een leuke tijd. In januari corona krijgen. In juli toen ik mijn eerste marathon wilde lopen zat er een luchtwegvirus in de weg. Nu leek dat weer te gebeuren maar acht dagen voor de marathon merkte ik dat de weg omhoog mogelijk was. Daarom, rustig en verstandig trainen en daarmee kon ik meer dan een week stilstand weer ombuigen tot de relatief best mogelijke voorbereiding op de lange 42 km ingaan. Het is gelukt. De medaille is binnen en de ervaring is oneindig veel mooier dat dat rechthoekige stuk metaal.

Volgend avontuur?
Door met marathons? Misschien. Ik heb er veel van geleerd. Die laatste kilometers hebben me wel een paar blessures opgeleverd. Die prijs die ik ervoor moest betalen, moet ik eerst goed wegwerken. Daarom nog geen al te rare snelle trainingen en weer core stability oefeningen uitvoeren om weer die robuuste en flexibele hardloper te worden. Het avontuur is even klaar maar wat was het een mooi avontuur.

#TCSAmsterdamMarathon

#MoveYourHeartToTheBeat

 

 

 

Populaire posts