Gezellig en kwalitatief goed trainen met een groep

 


Ben jij ook een hardloper die toch vooral heel veel kilometers alleen maakt? Lekker zelf in de natuur op pad. Of met oordoppen in en muziek in je oren mijl na mijl genieten van je training. Als het er echt op aankomt om te presteren is een loopmaat of een trainingsgroepje eigenlijk de betere oplossing. Hoe werkt dat?

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Of je nu sneller, verder of vaker wilt lopen, een groep kan je stimuleren om net dat beetje extra te geven. Je kunt elkaar aanmoedigen, uitdagen en ondersteunen. Dat effect bereik je ook al met een loopvriend- of vriendin.


Maar echt een structurele band aanhouden om te trainen met een loopmaat is voor velen nog een uitdaging. De agenda’s komen vaak door werk en privézaken niet overeen. Dan lukt het vaak niet om wekelijks of tweewekelijks af te spreken. Toch zou je dat wel moeten doen want het voordeel is wederzijds. Dat maakt een training met iemand anders zo waardevol. Jij moedigt je partner aan en dat gebeurt ook andersom.


Met loopvriend

Ga maar na. Een veel uitgevoerd onderdeel in een looptraining is het blokje met 4 x 30 seconden echt vol er voor gaan. Je kunt dat in je eentje doen. Leuk, je haalt er zeker een goed trainingseffect uit. Je kan het ook als duo doen. Eerst gaat de één die 30 seconden er voor. De ander gaat vast klaarstaan op het punt waarbij je de 30 seconden waarschijnlijk passeert. Roep de aanmoedigingen naar je trainingsmaat en wie weet komt die loper die deze interval doet toch net weer wat meters verder dan gedacht. Echte aanmoedigingen hebben veel sporters al meters verder gebracht. Het voordeel is dat de hardloper die aanmoedigt even een herstelpauze heeft en dan fris aan zijn of haar 30 seconden kan beginnen.

 

… of toch met een trainingsgroepje

Goede tip toch? Mijn eigen ervaring is dat je dit ‘aanmoedingseffect’ nog wat kunt versterken in een groep. Als je dit soort training doet met een groep van 8 hardlopers (4 groepjes van 2) dan krijg je nog wat meer lol erin. Je ziet de anderen lopen en je kunt jezelf met hen vergelijken. Dan trek je elkaar omhoog in niveau. Dat is toch heel gaaf om te zien.

 

Ben je echt met ambities bezig voor een mooie prestatie? Pak je telefoon en regel je eigen loopgroepje bij elkaar. Knoop de lol die je samen hebt in het hardlopen aan je doelen en je kunt met elkaar heel ver komen. Je ziet al aan het voorbeeld van de 4 x 30 seconden dat je net weer meer kwaliteit in je training krijgt. Dat kan een klein zetje per training zijn maar in totaal over bijvoorbeeld een trainingsperiode van 8 weken zal je echt het verschil kunnen zien.

 

Geen garantie

Iedereen reageert anders op trainingen. Je hebt dus geen garantie dat trainen met een groep je betere resultaten oplevert. De verhalen over trainen in een groep wijzen wel op positieve resultaten. Veel plezier met jouw trainingsgroepje. Wie weet levert dat nog veel meer op dan dat oorspronkelijke ambitieuze loopdoel van je.

Populaire posts