Hitte & hardlopen: loop in de avond en laat je ambities los

Hardlopen als de zon zijn kracht verloren heeft.

Wow, het is al dagen echt warm weer. Afgelopen weekend steeg de temperatuur tot boven de 30 graden en dat is toch wel echt warm voor dit kikkerlandje. Je ziet heel veel tips voorbij komen over hardlopen in warm weer. Mijn favoriet is toch, hardlopen in de avond maar je moet er nog een extra ingrediënt aan toevoegen.

Ondanks de hitte heb ik toch 3 trainingen gelopen in de afgelopen 3 dagen. Warmte is zeker niet een hardlopers vriend maar het is ook wel lekker. Een goede temperatuur maakt het hardlopen aangenaam. Dat lukt je overdag niet want dan branden de zonnestralen direct op je huid. Het is nu zo warm dat je bijna door je het als een deken om je heen voelt. Wat is dan de oplossing?

Lopen waar de zon niet is
Er zijn veel oplossingen maar de simpelste en effectiefste is dat je gaat lopen als de zon je niet kan raken. Loop lekker in de avond. Mijn 3 trainingen heb ik na half negen ’s avonds gelopen. Je ziet de zon nog wel en je geniet van het avondlicht. Je bent ook nog goed zichtbaar en dat is wel zo veilig. Bovenal hoeft je lichaam niet de warmte te verwerken van direct zonlicht.

Weet je wat dan ook goed aanvoelt? Je gaat trainen en zweten, natuurlijk want dat heb je met sport. Die zweetdruppels koelen je af en in die periode waarin de zon ondergaat is het alsof een lichte vorm van airco over je heengaat. Je ervaart de verkoeling na een lange dag waarin Nederland in de hitte zinderde. Dat is echt een fijn gevoel. Dat stopt dan wel ná je training en dan voel je meteen dat je toch wel echt gewerkt hebt. Het zweet breekt je dan echt uit.

Oké, dus hardlopen als de zon zijn kracht heeft verloren is een oplossing maar er is nog wat nodig bij deze hoge temperaturen. Dat is: laat je ambities los.

Loslaten en losser trainen
Loslaten betekent dat je ook wat losser kunt trainen. Het hoeft niet allemaal zo hard maar het mag wel. Je mag ook even een wandelpauze inlassen om bijvoorbeeld weer op een veel lagere hartslag uit te komen. Op die manier train je meer op gevoel en dat is net bij warm weer de juiste keuze.

… even niet
Nu is het voor mij op dit moment wel erg makkelijk om de ambities bij te stellen. Ik heb nog geen evenement in mijn  agenda staan. Nog even geen marathon die eraan komt. Ik loop nu voor mijn plezier en om mijn conditie op peil te houden. Loslaten is een stuk lastiger als je wel trainingsdoelen in je hoofd hebt omdat er een wedstrijd voor je aan komt. Dat zal je vast wel herkennen.

Genieten
Het lopen gaat makkelijk, al voel ik na 3 dagen trainen toch wat lichte vermoeidheid in de benen. En toch, als de agenda het toelaat, gaan vanavond weer de hardloopschoenen aan. De temperatuur is ietsiepietsie gedaald naar een 27 graden overdag. Dat maakt het nog wat makkelijker. Nu het mooi weer is, kun je daar via het hardlopen extra van genieten. 

Populaire posts