Mach X versus de Rocket X – de plaat

 

De eerste versie van de Mach X.


Sinds 30 juni 2023 ligt de Mach X van HOKA bij de gespecialiseerde hardloopwinkels. Maar hé, vorig jaar kwam toch ook een X-schoen uit bij dat merk? Dat klopt, dat is de Rocket X die menig hardloper naar een persoonlijk record heeft gepusht. Maar hoe zit het dan met die Mach X en hoe verhoudt die zich met de snelle Rocket X? Daar zit zeker een groot verschil in.

Eerst de achtergrond over de nieuwe eerste versie van de Mach X. Vervolgens vroeg ik HOKA om opheldering over de Rocket X versus de Mach X.

Wat is de Mach X?
De Mach X biedt hardlopers een schoen om hun wekelijkse trainingen en uptempo-sessies op te lopen en te verbeteren. De combinatie van het kenmerkende comfort en de ondersteuning van de Mach-reeks met een stuwende Pebax®-plaat, maakt van de schoen een temposchoen, met een goed demping en het voelt responsief. “Met de Mach X kunnen hardlopers heel wat kilometers afleggen zonder het lichaam te overbelasten,” meldt Hoka. Nu geeft deze uitleg goed aan wat je er mee kunt, heel veel op trainen.

De Pebax®-plaat in de middenzool, in combinatie met geavanceerde schuimsamenstellingen, biedt op papier een mooie balans tussen het gevoel alsof je voortgestuwd wordt en de stabiliteit die nodig is voor je dagelijkse trainingen. Ik heb het niet getest maar het lijkt een goede schoen voor iedereen die voor halve en hele marathons traint en wekelijks regelmatig zijn of haar kilometers wil maken. Het PEBA-schuim in de tussenzool zorgt voor meer energie terruggave, terwijl de iets stevigere tussenzool aan de onderkant de schoen iets voorspelbaarder maakt dan een raceschoen. Comfort telt, want daardoor kun je ook goed herstellen van je trainingen. Het verschil met de Rocket X lijkt daardoor niet heel groot.

De schoen weegt 266 gram voor een herenmaat 44, en 228 gram voor een damesmaat 40.  De hoogte van de tussenzool bedraagt 39 mm / 34 mm voor heren en 37 mm / 32 mm voor dames. Dan zie je meteen een verschil met de Rocket X, die snelle broer is wat lichter. Voor herenmaat 44 scheelt het iets meer dan 50 gram (210 gram).

Het grote verschil: de plaat
De Mach X is een nieuwe toevoeging aan de collectie van HOKA. Tussen de vlotte Mach en de Rocket X is er nu een tussenstap in de vorm van deze neutrale trainingsschoen gericht op tempo. Lekker snel voor je intervallen en threshold loopjes, of een snelle 5 of 10 km. “De X in de naam betekent deze keer niet dat we te maken hebben met een carbonschoen, maar met een plaat van Pebax materiaal.”De Mach X is er in een heren- en damesuitvoering.

 

In de Rocket X 2 wordt gebruik gemaakt van schuim en carbonplaten. De toevoeging van de vernieuwde carbonplaat tussen 2 lagen PEBA-schuim, het zogeheten Profly X materiaal, is de toverformule richting ongekende energieteruggave en soepele overgangen. De vorm van de zool, wat breed en met een inkeping in het midden maakt de schoen stabiel en zowel geschikt voor mid/voorvoetlanders als haklanders.

 

De Mach X heeft daarentegen géén carbonplaat maar gebruikt wel hetzelfde PEBA schuim als in de Rocket X 2. Dit zorgt voor grote energieteruggave en voortstuwing zorgt en een onderlaag van ProflyX foam, een vorm van EVA materiaal dat we in veel snelle schoenen tegenkomen. Dit laatste zorgt voor stabiliteit en een direct gevoel met de grond. Daartussen vinden we de eerdergenoemde Pebaxplaat. Pebax combineert de eigenschappen van rubber en plastic. De 3-eenheid van deze lagen zorgt voor flexibiliteit, stabiliteit, een rollende vlotte afwikkeling richting de mid/voorvoet en een soepele pas. Het voelt eerder stevig dan zacht.

Wil je de Mach X aanschaffen, deze trainingsschoen heeft bij de lancering de adviesprijs meegekregen van 180 euro.


Populaire posts