Run the summer 6 tips voor sport in de zomer

 

Lees Tip 6, Mind open voor ontdekkingen tijdens je vakantie.

Geniet je ook zo van het warme weer van de afgelopen weken? Je staat net wat later op. Je hangt iets mee buiten in de zonnestralen en dat maakt je ook wat luier in je motivatie om te sporten. Waarom moet je dan nu wel blijven lopen, fietsen of wat voor duursport dan ook? Hier komen de antwoorden.

Slinger van de bank
Ten eerste, hardlopen in de zomer is goed voor je humeur. Die paar hardlooptrainingen in de week slingeren je van je bank of buiten die loungeset af, hup in een staat van energie. Daar zit ook nog een gezondheidsfeitje achter. Je krijgt meer zonlicht, wat je lichaam helpt om vitamine D aan te maken en je stemming te verbeteren. Maar let op dat je niet te lang in het felle zonlicht rond rent. Zorg bij langere duurlopen voor voldoende bescherming in zonnebrand of natuurlijk door een laagje kleding.

Geniet van je frisse omgeving
Je voelt je ook meer energiek en gemotiveerd, omdat je lekker bezig bent. Je vergeet even die warmte en de loomheid die daarmee samengaan. Bovendien kun je genieten van de mooie natuur, de frisse lucht en de vrolijke geluiden om je heen. Kijk daarom tijdens je duursport even om je heen. De bomen zijn vol in het blad. Alles staat er vooral aan het begin van de zomer op z’n mooist op. Wie wordt er nou niet blij van een bloeiende bloem, een fluitende vogel of een vriendelijke groet van een medeloper?

Spieren, hart en longen fit houden
Ten derde, hardlopen in de zomer is goed voor je lichaam. Je verbrandt niet alleen calorieën, maar je bouwt ook spieren op, versterkt je hart en longen, verbetert je bloedsomloop en immuunsysteem, en verlaagt je bloeddruk en cholesterol. Je zweet ook meer, wat helpt om afvalstoffen uit je lichaam te spoelen en je huid te reinigen. 

Tussentip: Ga je ver? Verder dan ongeveer 50 minuten, neem dan wat te drinken mee. Hoe beter je aanvult, dan herstelt je lichaam ná de training ook makkelijker.

Zomer en sport is mentale versterking
Ten vierde, hardlopen in de zomer is goed voor je geest. Je kunt je hoofd leegmaken van alle stress en zorgen die je misschien hebt. Dat is heel fijn nu wellicht ook het tempo op je werk of van je studie een tandje lager ligt. Je kan dat mentale herstel uit een druk voorjaar versterken door in de zomer regelmatig te lopen en die stress van je af te schudden.  

Vrijheid in training
Meestal heb ik geen wedstrijd in mijn agenda staan in de zomermaanden. Dan is het ‘moeten’ er ook even af van het hardlopen. Een extra pauze om even van de natuur te genieten is dan een mooie aanvulling op die anders wat strakkere training. En, heel eerlijk, meestal zijn mijn trainingen dan ook net een paar kilometer korter dan in die andere drie seizoenen.

Mind open voor ontdekkingen
Nog een laatste tip maar die geldt vooral als je met vakantie bent. Vaak ontdek ik mooie locaties op vakantie door het hardlopen. Zo ben ik wel eens in Spanje op een strandje gestuit dat bijna alleen door de locals werd bezocht. Een dag na het trainingsloopje langs een geweldige kustlijn, heb ik mijn gezin meegenomen naar dat strand. We waren meteen verkocht. Later zijn we er nog een keer naartoe gegaan. Vorig jaar liep ik over Franse weggetjes pal langs die mooi opgedraaide hooibalen (voor wat ik bedoel, zie de foto bij dit artikel). Dat is altijd een prachtig gezicht. Dat is altijd weer fijn voor de mentale kant van het hardlopen, de onverwachte leuke ontdekkingen.

Ik hoop dat jij ook lekker blijft bewegen en sporten deze zomer. Je ontdekt veel over jezelf en je vakantielocatie. Kortom, sport helpt je een rijker mens te zijn tijdens de zomermaanden.

Maak er een fijne zomer van, groeten, Marc

 

Populaire posts