Trails als een trip – de snelle professionalisering van trailrunning

 

Scott Jurek.

Hardlopen is op zichzelf al een avontuur in het klein. Op de trails ervaar je het echt als een trip. Scott Jurek weet dat goed te verwoorden. Denk je dat trailrunning klein is? Verander dat beeld maar. Na een kort onderzoek zie je hoe groot de community is van trailrunners en hoe professioneel de ontwikkeling van een topteam gaat.

Brooks Running lanceert een nieuwe internationale trailcampagne met in de hoofdrol traillegende Scott Jurek: G.O.A.T versus goat. De campagne is gemaakt voor de High Point-collectie, waar de gloednieuwe Cascadia 17 schoen onderdeel van is. Nooit gehoord van Scott? Scott Jurek is een internationale top trailrunner. Hij wordt beschouwd als de Greatest Of All Times (G.O.A.T) van het trailrunnen. Al moet ik erbij zeggen dat de trailwereld flink in ontwikkeling is en nieuwe helden opstaan die aan de poten van zijn kroon zagen.

Hoef op een rots
Er is iets bijzonders aan de hand met de nieuwe Cascadia 17. Deze schoen bootst de hoef van een geit na. Op een foto kun je het niet echt goed zien maar in real live en op video wel. De schoen is aan de voorkant, wat de Amerikanen de toebox noemen, verdeeld in een linker- en rechterdeel. Die kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, op een beperkte manier. Maker Brooks meent hiermee voordelen te behalen in grip en bewegingsvrijheid. Of dat in het echt ook werkelijk onderscheid maakt, valt nog niet te zeggen maar origineel is de uitvinding zeker. Overigens is de video geschoten op Tenerife, een heerlijke bestemming voor trailrunners. Scott weet goed te raken wat veel sporters voelen als ze de trails opgaan.

Reis in verleggen van grenzen
Scott Jurek, die al sinds 2004 met Brooks samenwerkt: “Trailrunnen is een reis waarin je grenzen verlegt, die je in contact brengt met de natuur en je innerlijke kracht blootlegt. Dat gevoel, die vrijheid om in een kalme gemoedstoestand de wildernis te verkennen, zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Tenerife was de perfecte locatie om het gevarieerde landschap en het unieke decor van een ideale trailrun te laten zien. Ik voel me vereerd om weer met Brooks te kunnen samenwerken en ik hoop dat de campagne meer mensen aanspoort om hun avontuurlijke instincten te volgen."

Hoe professioneel is het team?
Dit is de laatste week van de Tour de France 2023. Als sportliefhebber ben je vast wel verrast hoe professioneel die teams aan het werk zijn. Let op deze sporttrend, de trail teams van de grote merken worden ook zo professioneel. Trailrunning maakt enorm grote passen vooruit. Het kan nog beter in de teamsamenwerking maar de atleten zijn al heel ver in de individuele ontwikkeling. Kijk bijvoorbeeld naar het team van Brooks. Het is 46 atleten groot. Deze ontwikkeling gaat nog veel verder en het wordt steeds meer ook een aantrekkelijke kijksport. Later daarover meer. Eerst het Brooks team.

Nieuw bij de Brooks Trail Runners in 2023 zijn de atleten in de DACH-regio: Roberto Delorenzi (CH), Gilles Roux (CH), Alexander Hutter (AT), Christoph Lauterbach (DE), Rea Iseli (CH). De atleten hebben zich aangesloten bij het Brooks-team voor alle afstanden, van kort tot ultra. Het DACH-team heeft een gemiddelde score op de UTMB-index van 860. In 2023 zullen de Trail Runners deelnemen aan enkele van de hoogtepunten van de trailrace-kalender, waaronder Lavaredo Ultra Trail en UTMB, Golden Trail Series en de wereldkampioenschappen.

Hoeveel mensen doen aan trailrunning?
De Brooks Trail Runners zijn de elite trailatleten die door Brooks worden gesponsord. Met 20 miljoen mensen (had je niet verwacht toch!) die wereldwijd op de paden rennen, wint trailrunning aan populariteit. Vooral onder jongere hardlopers, meldt dit sportmerk. Het Brooks Trail Team startte aanvankelijk in 2021 in Frankrijk, Spanje en Italië met 30 atleten. Dit jaar werkt Brooks samen met 46 trailrunners uit zes landen. Het team bestaat uit een mix van nieuwe sterren en ervaren hardlopers, die allemaal één ding gemeen hebben: het vermogen om enkele van de grootste trailraces van Europa toe te slaan.

Team Brooks Trail Runners 2023. 

"We hebben Brooks Trail Runners gelanceerd om te laten zien dat onze technische trailrunninguitrusting wordt gebruikt om op het hoogste niveau in de sport te presteren en om het merk Brooks te vertegenwoordigen in trailgemeenschappen", zegt Jim Miles, marketingdirecteur bij Brooks Running EMEA. “2022 was een geweldig trailseizoen voor onze atleten met meer dan 100 podia in nationale en internationale races, en 6 atleten kwalificeerden zich voor de Wereldkampioenschappen. We hebben de ambitie om tot de top drie van trailrunningmerken in Europa te behoren. En dat willen we bereiken door onze atleten in de best mogelijke conditie te brengen om hen te helpen hun doelen te bereiken en ze uit te rusten met alle uitrusting die nodig is tijdens het seizoen. In ruil daarvoor zullen ze onze productontwikkelingsteams feedback geven op basis van hun trailrunning-ervaringen, waardoor we samen kunnen groeien.”

Foto's met dank aan Brooks.

Populaire posts