Geweldige route – kies er bewust voor

 

In de zomervakantie is het aantal trainingskilometers fors gedaald. Maar nu is alles weer back to business, met werk, school en sport. Natuurlijk moet je dan gewoon meer kilometers maken om de basisconditie te verhogen. Maar hier is een gouden tip voor je om dat te bereiken en die is wat onverwachts …

Tijdens de vakantie liep ik kortere afstanden. Tussen de 7 en 9 kilometer. En dat was maar één keer in de week. Dat is natuurlijk veel te weinig om een goede aerobe basis mee in stand te houden. Kortom, als je dat doet in een vakantie dan weet je dat je conditie opgeeft.

Is dat erg. Nou nee. Dat mag best. Je krijgt tenslotte ook weer zin om weer serieuzer met het hardlopen om te gaan. Een hogere basisconditie bij het hardlopen betekent meer kilometers maken. Oké dat is het technische antwoord maar hoe doe je dat slim? Want je wilt niet van saaiheid ermee stoppen na een paar weken trainen.

De geheime tip 1, die géén trainer je geeft: Loop jouw mooiste routes.

Hè? Ja, want met mooi uitzicht zoals bos, water, natuurgebieden, mooie parken in een stad, blijf je genieten van je training. Iedere kilometer die mooi is, blijf jij genieten van je sport. Iedere minuut is een cadeautje in de vorm van vrije tijd, lekker bewegen en rustig aan over de weken fitter worden. Als inspiratie voor jou de foto bovenaan, een route door de duinen bij Wassenaar. Het blijft leuk want die routes loop je graag.

Gouden tip 2: Mooie routes zijn vaak ook afwisselend.

Bij al die rustige duurlopen in de opbouwfase is het fijn als je regelmatig wat anders ziet. Gister liep ik een route waarin het pad langs een rivier overging naar een deel met bos en open weide. Daarna veranderde het naar doorkijkjes naar een meer. Een prachtige ronde van precies 10 km.

Nu, een dag later heb ik wel spierpijn maar dat is niet erg, het was volop genieten van die 10.

Heb je geen mooie route direct vanaf je huis?

Zoek naar een mooie route bij jou in de buurt en fiets er even naartoe. Door even die eerste 2 km, of wat meer, te fietsen dat geeft je al zoveel meer mogelijkheden in mooie routes. Veel plezier bij jouw opbouw van je basis loopconditie.

Inspiratie nodig voor mooie routes? Grasduin eens rond bij alle boswachterspaden van Staatsbosbeheer.

Populaire posts