De motivatie? Beter in je vel zitten

 

Is de motivatie om hard te lopen hoog vandaag? Mwaah, noouh, euh een beetje motivatie is er wel bij mij. Je hoort het, het level van motivatie ligt bedroevend laag dus de vraag is hoe krijg je dat niveau weer omhoog?

Bij alle hardlopers zie ik de ups en downs in hoeveel zin zij hebben in hun toch favoriete sport. Ja, hardlopen is leuk maar daar schuren nog meer belangen tegenaan. De baas wil dat je werkt, je gezin dat je erbij bent en je studie dat je resultaten behaalt. Die druk op je hardloopbestaan kan hoog liggen. En dan komen ook de eerste herfstbuien het land binnendrijven. Mmh, dat helpt ook niet. Regen is niet mijn favoriete weertype om doorheen te rennen. Klinkt dat een beetje herkenbaar?

Verbinden aan actie
Het is dan ook zoeken naar de motivatie. Anders gezegd, die motivatie is er wel maar die moet weer de weg omhoog vinden. Hardlopen is verbonden aan ‘actie’. Je moet het gewoon doen. Kijk daar zit een aanknopingspunt. Waarom is dat een stevig punt?

> je hoeft geen moordend Kipchoge tempo in je training uit te voeren
> je hoeft geen tientallen kilometers te maken
> gewoon trainen is al genoeg, een training die bij de vorm van de dag en je vorm van de afgelopen maand past.

Al ben je maar zo sloom als een slak, ga toch trainen (zie de foto). Maar je moet het wel doen. Maar de inspanning valt eigenlijk nog wel mee. Maak de denkbeeldige drempel laag en je gaat makkelijk van start. Hoe zit het dan met je interne motivatie? We slaan het pad in met 3 stappen.

De interne motivatie
Wat is dan de interne motivatie? Bij mij speelt mee dat ik na een training mij beter voel dan vóór die training. Dat zie ik ook bij heel veel lopers.

De kunst is nu om je blik te verleggen van alle redenen om niet te gaan lopen naar het resultaat dat je je beter voelt na een training. Daarom, schakel uit dat je wilt Netflixen, toch nog een halfuurtje werken, oh nee er komt misschien een regenbui aan, tot de zoektocht naar je hardloopkleren.

Denk aan dat frisse, energierijke gevoel van ná de training. Ben je overgeschakeld mentaal naar dat kanaal? Als je dat hebt, dan wens ik je weer een fijne training toe.

Het pad:
1) Sla je gedachten aan afleiding over.
2) Zet je interne kanaal naar het resultaat, het goede mentale gevoel na een training.
3) Activeer jezelf, trek je sportkleren aan, ga hardlopen en geniet van het bewegen en de buitenlucht.

Hoe zit het verder met de mentale voordelen van hardlopen? Het sportmerk ASICS ontwikkelde er vorig jaar een index voor. Leuk voor als je dieper wilt gaan in alle voordelen.

Populaire posts