De brug dubbele hardloop hack

 

Veel hardlopers willen graag hun uithoudingsvermogen en power verbeteren. Daar heb ik een goede hack voor; zoek een korte brug bij jou in de buurt. Hier de uitleg hoe je die inzet.

Op 3 kilometer van mijn huis, daar ligt een korte brug over een kanaal. Het stelt niet veel voor, een oplopend talud van pak ‘em beet 150 meter, 80 meter brug, en dan weer het talud van ongeveer 150 meter naar beneden. Maar het is ongewild een uitstekend trainingsinstrument voor een hardloper (de brug op de afbeelding is niet de brug bij mij in de buurt, het is illustratief voor de situatie).

Reken maar uit, na 3 kilometer hardlopen ben je lekker warm en kom je tot de kern van je hardlooptraining. Je kunt er voor kiezen om gewoon vlak rechtdoor te gaan. Maar wil je jezelf versterken en een beetje uitdagen? Of wil je steady rechtdoor? Als je in de voorbereiding van een wedstrijd bent of je wilt jezelf uitdagen, dan kies je voor de brug.

Hack 1
Daarop kun je die dubbele hack behalen. De eerste hack is dat je de klim naar de brug moet doen. Dat versterkt je uithoudingsvermogen.
De valkuil: je verlaagt je tempo omdat je het zwaar vindt. Niet doen, houd je gewenste tempo dat je op het vlakke stuk had, houd dat vast. Dat is de uitdaging voor je spieren en vooral voor je hart- en longsysteem. Hiermee bouw je conditie op.

Hack 2
Hack 2: Loop vlot die brug af en let vooral op je techniek. Daarom, til je goed je voet op en haalt die mooi onder je lichaam door. Je hebt een hoger ritme met je benen. Dat is goed! Je werkt aan je hogere ritme en dat kan je helpen bij je volgende wedstrijd om een hoger basistempo langer vast te houden. Je weet door deze brug dat je met grote passen, goed kunt blijven bewegen.

Extra tip: loop die brug af en houd die mooie snelle pas nog 100 tot 200 meter aan.

Die ene simpele brug maar wat een mooi trainingsmateriaal levert het op voor een hardloper. Hopelijk heb jij ook zo een brug in de buurt. Eentje met een niet te lang, te steile aanloop en waarbij je aan de andere kant nog even door kunt gaan.

Stel je loopt die brug 5x over in de bovenstaande samenstellen, dan heb je al een mooi interval- en techniektraining in één. Ben je sterker, dan kun je natuurlijk méér herhalingen lopen.

Op dit moment kan ik er even niet van genieten. Schurende keel en milde verkoudheid houden me achter de laptop. Hopelijk houd het jou niet tegen want het is weer perfect herfsthardloopweer.

Populaire posts