Goede voornemen anders opstellen voor 2024

 


Goede voornemens voor 2024, heb jij die? Ik had het niet meteen als het om hardlopen gaat maar na het zien van mijn jaaroverzicht 2023, stel ik dat toch bij. Het is meteen een les in anders kijken naar je hardloopdoelen voor een jaar.

Heel handig, van de app die ik meestal gebruik, kreeg ik een jaaroverzicht toegestuurd. Voor zo een app een koud kunstje waar ik zelf alle activiteiten zou moeten optellen. Een beetje confronterend was het wel. Ik liep iets meer dan 1 uur gemiddeld per week hard. Jij denkt misschien, ‘oh da’s best aardig’. Ik weet ook wel dat het iets meer was want ik heb niet alle trainingen met die app gelopen. Stel het was geen uur maar het waren 75 minuten in de week. Dat is wel heel aannemelijk. Maar dan heb je het over krap 11 minuten per dag.

Van 11 naar 20?
Dat klinkt toch niet als heel veel. Gelukkig fiets ik er ook regelmatig bij en dat zijn heel wat kilometertjes die functioneel zijn en niet echt bedoeld om te sporten. Je moet ze wel maken, dat houd je wel lekker fit. Als ik zo kijk naar die 11 minuten dan bekruipt me toch de wens om dat naar 15 tot 20 minuten per dag op te tillen.

Waarom 20? Nou, wat is nou slechts 20 minuten gezond bewegen per dag? Dat moet toch wel te doen zijn. Ik loop net als heel veel anderen ook voor m’n gezondheid hard. Lekker lopen, in de buitenlucht. Beetje werken aan je conditie, wat kracht- en coördinatieoefeningen en daar word je een veelzijdige sporter van. De investering in tijd is laag maar het rendement voor je gezondheid is heel hoog. Bij 20 minuten per dag kom je uit op 2,3 uur in de week. Klinkt je dat als veel in de oren?

20 minuten is nog niet de Beweegnorm
Dat is nog eens een heel andere manier van kijken naar je jaardoel of voornemen. Om me heen hoor ik vooral hoeveel kilometers hardlopers willen maken, of welke wedstrijden en welke tijden. Loop je voor je gezondheid dan is de regelmaat in trainen en een tijdsduur per training véél belangrijker. En daar komt bij, de Beweegnorm voor volwassenen staat op 2,5 uur in de week. Dat is dus nog een stukje hoger dan die 20 minuten per dag.

Goed meten
Ik haal die Beweegnorm met alles wat ik doe maar mijn voornemen voor 2024 pas ik wel aan dat ik nog meer goed wil bewegen met hardlopen. Ik zal nog wat vaker de app aanzetten en wie weet haal ik dat gemiddelde van 20 hardloopminuten per dag. Jij ook veel succes met de goede voornemens.

Populaire posts